Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Martin (31), ktorý mal na proteste hádzať dlažobné kocky do policajtov, sa postavil pred súd
Zdielať na

Martin (31), ktorý mal na proteste hádzať dlažobné kocky do policajtov, sa postavil pred súd

BRATISLAVA / Martin, ktorý počas protestov pred Úradom vlády SR hádzal do policajtov kamene a dlažobné kocky, sa opäť postavil pred súd. Minulý týždeň ho Okresný súd v Bratislave nevzal do väzby. Prokurátor podal sťažnosť, o ktorej rozhodoval Krajský súd. Mladík z Liptovskej Tepličky, ktorému hrozí až 25-ročné väzenie, prišiel na verejné zasadnutie aj so zbalenými taškami.

Pred úradom vlády sa 17. októbra protestovalo proti opatrenia súvisiace s koronavírusom a zároveň proti vláde Igora Matoviča. Protesty sa vyhrotili až do takej miery, že demonštranti po policajtoch hádzali dlažobné kocky a kamene, ktoré ich trafili do hlavy. Zasahovať muselo aj vodné delo.

Pri útokoch bol medzi zadržanými aj 31-ročný Martin. Vyšetrovateľ ho obvinil z obzvlášť závažného zločinu útoku na verejného činiteľa. Okresný súd Martina presne pred týždňom do väzby nevzal. Prokuratúr podal sťažnosť o ktorej dnes rozhodoval Krajský súd. Martinovi hrozilo, že bude stíhaný za mrežami.

31-ročný Popradčan prišiel do budovy Krajského súdu v Bratislave už so zbalenými taškami, no tie si nakoniec odniesol domov. "Krajský súd v Bratislave o sťažnosti prokurátora proti uzneseniu OS BA I zo dňa 21.10.2020 rozhodol tak, že sťažnosť prokurátora zamietol," vyjadril sa Pavol Adamčiak, hovorca Krajského súdu v Bratislave. "Krajský súd nemal pochybnosti o dôvodnosti trestného stíhania v tomto štádiu na základe dôkazov, ktoré nám boli predložené, s tým, že tak isto ako OS súd sme nevzhliadli dôvody väzby. Nevzhliadli sme ani dôvod útekovej väzby ani obavy z toho, že by pokračoval v budúcnosti v trestnej činnosti," dodala sudkyňa. 

Obhajca obvineného súdu dokonca prečítal list, v ktorom sa prihovoril farár z Tepličky nad Váhom, odkiaľ Martin pochádza. Farár mladého muža opísal, ako bývalého miništranta, s ktorým neboli problémy. Dokonca mu vraj po tomto incidente fara navrhla duchovnú pomoc. Keďže je na Slovensku aktuálne núdzový stav, hrozí mu prísnejší trest. Konkrétne 12 až 25 rokov za rmežami. "Keď sa bude rozhodovať v rámci trestnej sadzby 12-25 rokov, to je obzvlášť závažný zločin, podmienečné odloženie trestu neprichádza do úvahy," vyjadrila sa odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy