Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Za týranie zvierat budú prísnejšie tresty. Novela zákona začne platiť už 1. novembra
Zdielať na

Za týranie zvierat budú prísnejšie tresty. Novela zákona začne platiť už 1. novembra

BRATISLAVA / Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala novelu Trestného zákona, ktorou sa sprísnia tresty za týranie zvierat a za zanedbanie ich starostlivosti. Po novom bude za tieto skutky hroziť až 5-ročné väzenie.

Vďaka novele bude trestným činom aj organizovanie zápasov zvierat. Páchateľ sa tak za tento skutok môže potrestať dvojročným pobytom za mrežami.
Spolu s týraním budú tieto skutky po novom zaradené do kategórie trestných činov proti životnému prostrediu. Ich vyšetrovaním sa bude zaoberať odbor environmentálnej kriminality Policajného zboru. Trestné bude tiež hrubé zanedbanie starostlivosti na jednom zvierati, doteraz to bolo iba v prípade viacerých.

"Poslanci si presadili takzvanú priestupkovú recidívu, to znamená, ak páchateľ sa dopustí hrubého zanedbávania jedného zvieraťa s ťažkým následkom, tak na to, aby bol trestne zodpovedný, musel by najskôr v 12 mesiacoch uznaný vinným za priestupok. Ak sa dopustí opätovne takéhoto konania, už sa jedná o trestný čin pri jednom zvierati. Každopádne je to posun vpred,"  vyjadrila sa Zuzana Stanová, zvieracia ombudsmanka. 

Pod zvieraťom sa v tejto súvislosti rozumie pes, mačka, chránené živočíchy, ale aj hospodárske zvieratá, medzi ktoré nepatria len kravy, kone, ovce či sliepky. "Napríklad hospodárskymi zvieratami sú aj včely. Zase nechceme vydesiť ľudí, že teraz im vznikne trestná zodpovednosť za včely, ak je tá škoda, ten následok je nepatrný, si nemyslíme, že reálne by došlo k odsúdeniu v takomto prípade," dodala Stanová, zvieracia ombudsmanka. Novela zákona nadobudne účinnosť už od 1. novembra tohto roka.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy