Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Operáciu cudzinca poisťovňa nemôže preplatiť, začalo sa pátranie po príbuzných
Zdielať na

Operáciu cudzinca poisťovňa nemôže preplatiť, začalo sa pátranie po príbuzných

KOMÁRNO / Presne pred týždňom k mužovi ležiacemu na móle pri Dunaji zavolali obyvatelia blízkeho domu záchranárov. Tí ho previezli do nemocnice v Komárne. Zamestnanci nemocnice sa teraz pokúšajú vyhľadať príbuzných, aby zabezpečili prevoz pacienta.

Dezorientovaný muž z Rumunska sa ocitol v komárňanskej nemocnici, kde mu diagnostikovali závažné ochorenie. Lekári tamojšieho neurologického oddelenia tak okrem záchrany života museli začať pátrať po jeho príbuzných.

Presne pred týždňom k mužovi ležiacemu na móle pri Dunaji zavolali obyvatelia blízkeho domu záchranárov. Tí ho previezli do nemocnice v Komárne. 60-ročný občan Rumunska už vraj viac ako týždeň bivakoval v aute pred ich bytovkou. Tvrdil, že čaká na kamión, spával v aute s pokazeným oknom.

 "Bol dezorientovaný, mal aj poranenie na čele, preto ho vyšetrili zašili mu ranu na čele, urobili ďalšie vyšetrenia a na základe ktorých ho poslali k nám na neurologické oddelenie," uviedla MUDr. Katarína Pásztóová, vedúci lekár neurologického oddelenia v nemocnici v Komárne. 

"Polícia v Komárne bola nemocnicou oslovená o spoluprácu pri zistení kontaktu na príbuzných. V tejto súvislosti sme cestou Interpolu zaslali žiadosť rumunskej strane, doteraz však nemáme žiadnu odozvu na našu žiadosť, čo sme u kompetentných aj urgovali,"  povedala Renáta Čuháková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva policajného zboru v Nitre. 

Jeho dezorientovanosť vyplývala z diagnózy, ktorú mu zistili v Komárne. Podľa dokladov, ktoré mal pri sebe, pracoval v Nemecku.

"Kontaktovala som nemeckú poisťovňu, lebo má nemecké poistenie, oni odpísali, že prevoz do Nemecka neuhradia. Kontaktovala som ambasádu. Odvtedy riešime prevoz a repatriáciu pacienta do pôvodnej krajiny," opísala spôsoby, ktorými sa snažia rumunského občana previezť, MUDr. Katarína Pásztóová, vedúca lekárka neurologického oddelenia v nemocnici v Komárne.

Tamojšia zdravotná poisťovňa ho síce eviduje, ale do Komárna odkázali, že so svojou poistkou nemá nárok na taký rozsah operácie, aký potrebuje. A tak začalo pátranie po jeho rodinných príslušníkoch v Rumunsku.

Podľa vyjadrenia konzula rumunského veľvyslanectva by pacienta z KN nemocnice mali previezť do Rumunska do konca toto týždňa. Keďže nemá peniaze, jeho prevoz aspoň k rumunským hraniciam či už záchrannou službou, alebo iným spôsobom sa tak komplikuje.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy