Skoro jasno
15°
Bratislava
Akcia Venal: Drogový biznis im mal vyniesť cez 16 miliónov eur. Obžalovaní z gangu sa postavili pred súd
Zdielať na

Akcia Venal: Drogový biznis im mal vyniesť cez 16 miliónov eur. Obžalovaní z gangu sa postavili pred súd

BANSKÁ BYSTRICA / Drogový gang zo Serede sa postavil pred súd. Členov zločineckej skupiny, zadržanej počas policajnej akcie s krycím názvom Venal, priviezli na Špecializovaný trestný súd do Banskej Bystrice. Skupina mala podľa obžaloby vyrobiť drogy v hodnote 16 miliónov eur.

​Skupina pôsobila v okolí Serede, Galanty a Trnavy. Drogový biznis im mal vyniesť viac ako 16 miliónov eur. V procese je 10 obžalovaných mužov, vrátane údajného šéfa seredskej drogovej mafie. "Ide o obžalobu týkajúcu sa páchateľov zo Serede, ktorí sa majú zaoberať obchodom a výrobou omamných látok. Pervitín, kokaín a iné látky," vyjadril sa prokurátor ÚŠP.  "Desať osôb je obžalovaných z pokračovacieho obzvlášť závažného zločinu nedovolenej výroby omamnej a psychotropnej výroby látok. Prítomných bolo na pojednávaní 7 obžalovaných, traja sú na úteku," informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková. 

Bola to jedna z najrozsiahlejších protidrogových razií na Slovensku. Počas dvoch rokov pri akcii Venal NAKA zadržala a obvinila 56 osôb. Skupina mala kontakty na polícii a súdoch , a istý čas si tak vedeli zabezpečiť beztrestnosť. Medzi obvinenými skončil aj bývalý príslušník kriminálneho úradu. 

Šiesti muži v pondelok na úvod procesu vyhlásili, že sú nevinní. Priznal sa iba jeden, konkrétne brat údajného šéfa skupiny. "Má možnosť z trestnej sadzby dostať sa o tretinu nižšie," vyjadril sa obhajca Juraj Gavalec. 

Počas rozsiahleho procesu bude musieť súd vypočuť zhruba 40 svedkov. Je to prvý proces v kauze Venal, prípady ďalších obvinených sú v štádiu konania. Hrozí im 20-25 rokov alebo doživotie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy