Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Stopka pre psiu mafiu? Nová smernica EÚ vyžaduje registráciu chovov
Zdielať na

Stopka pre psiu mafiu? Nová smernica EÚ vyžaduje registráciu chovov

BRATISLAVA / Množitelia, priekupníci, alebo psia mafia. Fenomén, ktorý je, žiaľ, na Slovensku veľmi rozšírený. Pozitívnou zmenou je smernica Európskej únie, ktorá má na jar vstúpiť do platnosti a venuje sa registrácii chovov.

Slovensko patrí suverénne k najväčším vývozcom šteniat v Európe, pričom mnohé z nich prejdú cez hranice nelegálne. Pre množiteľov je to doslova živná pôda, keďže v zahraničí je veľký záujem a platia slušne. Existenciou množiteľstva sa už dlhodobo zaoberá aj štátna veterinárna a potravinová správa. Práve legislatíva má byť takou brzdou v boji proti množiteľom.

​V minulosti už navrhli limitovať počet chovaných súk u majiteľa na tri, aby to množiteľom skomplikovali. Pri poslednej novele zákona o veterinárnej starostlivosti sa však tento pojem do zákona nedostal. Dôvodom bol veľký lobing zo strany poslancov. "My momentálne nemôžeme o množiarňach hovoriť. Keď ich nájdeme, tak samozrejme konáme, ale pokiaľ spĺňajú všetky podmienky, legislatívne to nie je ošetrené," vraví šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR Jozef Bíreš. 

"Je mnoho opatrení, ktoré sa vnímajú tak, že by predstavovali nekomfortné obmedzenie pre ľudí a z pohľadu niekoho, kto nevníma ochranu zvierat ako prioritu, mnohých politikov, to vnímajú tak, že by stratili voličov, lebo by im obmedzili vlastnícke právo," uviedla zvieracia ombudsmanka Zuzana Stanová. 

Na jar má vstúpiť do platnosti nová smernica, zo strany Európskej únie, v rámci ktorej sa už každý takzvaný množitel bude povinný registrovať. To by čiastočne mohlo zmeniť dnešnú situáciu, kedy je ťažké zistiť pôvodcu šteniat, ako aj to, v akých podmienkach boli chované. Ochrancovia považujú za dôležité aj iné páky. "Dôsledná kontrola regionálnych veterinárnych správ, čo sa týka inzertných portálov, kde sú tieto zvieratá inzerované, to by bolo najúčinnejšie. Kontrola čipovania, podmienok samotných chovov, aby sa dali dohľadať osoby, čo majú veľa psov na seba," dodáva Stanová. 

Za najdôležitejšie považujú to, aby takýto chov podliehal podnikateľskému oprávneniu. Podľa ochrancov je veľkým problémom aj nedostatok pracovníkov veterinárnej správy, ktorí sa tejto oblasti moc nevenujú. Snažia sa preto presadiť legislatívnu zmenu, ktorá by rozšírila právomoci iným zložkám. "Dobrovoľná stráž prírody a poľovná stráž. Sú vyškolení, certifikovaní, flexibilne zasahovať v týchto situáciách," povedala Stanová. 

Štátna potravinová a veterinárna správa vidí problém aj s došetrením rôznych nelegálnych vývozov, pri ktorej potrebujú riadnu komunikáciu medzi členskými štátmi. "Existuje takzvaná zvieracia mafia v Európe, kde poviem príklad: zvieratá sa vyvezú zo Slovenska bez certifikácie do českej republiky a český veterinárny lekár certifikuje slovenské zvieratá, pritom ten český obchodník ich deklaruje, že sú to české zvieratá," dodal Bíreš. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy