Skoro jasno
23°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Na internete sa objavilo video nakrútené vo väznici. Telefón tam povolený ale nie je
Zdielať na

Na internete sa objavilo video nakrútené vo väznici. Telefón tam povolený ale nie je

BRATISLAVA . Na sociálnej sieti sa objavilo video, ktoré vzniklo za mrežami jednej z väzníc na Slovensku. Prostriedky audiovizuálnej techniky sú pritom v base zakázané. Zbor väzenskej a justičnej stráže už začal vyšetrovanie a prijal aj opatrenia. Video zrejme niekto natočil pomocou mobilného telefónu a následne zverejnil. Zisťovali sme, komu sa podarilo mobil "prepašovať" za mreže.

Video sa objavilo na sociálnej sieti pred pár dňami. Podľa vyjadrenia Zboru väzenskej a justičnej stráže takého záznamy vznikli aj v minulosti a nie je jasné, z akého obdobia pochádza práve toto video.

Pýtali sme sa, kto je jeho autorom a ako je možné, že sa za mreže dostalo zariadenie, na ktoré sa väznené osoby mohli nakrúcať. Nie je známe ani to, ako došlo k zverejneniu na webe.

"V danej veci boli vykonané preventívno-bezpečnostné opatrenia. Keďže aktuálne vo veci prebieha vyšetrovanie nebudeme sa bližšie vyjadrovať," povedala hovorkyňa ZVJS Monika Kacvinská. Iba za minulý rok bolo vo väzenskom prostredí zadržaných dokopy 43 nedovolených predmetov a prostriedkov audiovizuálnej techniky.

Zbor zdôrazňuje, že Slovensko patrí vrámci Európskej únie ku krajinám s najnižším výskytom nepovolených vecí v ústavoch na výkon väzby či trestu. "Zaistili sme 15 ks mobilných telefónov, 17 ks SIM kariet a 11 ks prostriedkov inej audiovizuálnej techniky napr. MP3," dodáva Kacvinská. 

Príslušníci zboru môžu každej vstupujúcej osobe skontrolovať možnú prítomnosť kovových predmetov či omamných a psychotropných látok."Prehliadku príslušník vykoná z dôvodu, aby sa okrem iného zabránilo vneseniu a vyneseniu zbraní, prostriedkov audiovizuálnej techniky alebo iných nedovolených vecí," rozpráva hovorkyňa ZJVS. 

Predmety môžu väznené osoby dostať aj v balíku, no to len v prípade, ak disponujú platným povolením na zaslanie balíka. Jeho súčasťou ale môžu byť iba vymedzené veci. "Štandardne sú to fotografie, vlastné knihy, časopisy, študijné materiály, potreby na korešpondenciu, resp. iné veci osobnej potreby povolené riaditeľom ústavu," rozpráva Kacvinská. 

Ako sa medzi múry väznice dostalo záznamové zariadenie zatiaľ jasné nie je. Zbor väzenskej a justičnej stráže neuviedol ani to, v ktorom konkrétnom zariadení video vzniklo.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy