Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
NAKA zasahovala na hokejovom zväze. Podľa informácií TV JOJ ide o prípad nákupu hokejok
Zdielať na

NAKA zasahovala na hokejovom zväze. Podľa informácií TV JOJ ide o prípad nákupu hokejok

BRATISLAVA / Kauza nákupu hokejok pre mládežnícky hokej ožila. V Slovenskom zväze ľadového hokeja v tejto súvislosti zasahovala Národná kriminálna agentúra. Policajtom sa podľa zdroja Televízie JOJ nepozdáva hokejový nákup za milióny eur a čudné okolnosti celého tendra. Razia mala aj príznačný názov - Hokejka.

Elitní policajti vošli do sídla Slovenského zväzu ľadového hokeja dnes dopoludnia. Nešli po konkrétnych ľuďoch. Vyžiadali si len dokumenty. "Národná kriminálna agentúra vykonáva procesné úkony v súvislosti s verejným obstarávaním. Bližšie informácie poskytneme hneď, ako to procesná situácia dovolí," informoval hovorca policajného prezídia Michal Slivka. 

Podľa informácií televízie JOJ z prostredia vyšetrovania ide o prípad nákupu hokejok pre hokejovú mládež za takmer 2 a pol milióna eur. Ten sa uskutočnil vlani na jeseň. O zákazku sa uchádzali 4 spoločnosti. Zväz zo súťaže vylúčil tie s najlacnejšou ponukou. Vyhrali dve firmy s drahšou a takmer identickou ponukou, čo je zrejme podstatou celého problému.


"Všetky vyžiadané dokumenty sme im odovzdali, niektorí ľudia boli už aj vypovedať, medzi nimi aj ekonomický riaditeľ," vyjadril sa Peter Jánošík, hovorca SZĽH.  Podľa medializovaných informácií nákup 12 tisíc hokejok zaplatilo ministerstvo financií. Súčasný minister Heger hovorí, že na hodnotiace závery si treba počkať.  "Dnes sa tomu venujú OČTK, to sú tie kompetentné v tomto, takže určite ich necháme konať slobodne aby došetrili celú túto kauzu," povedal minister Eduard Heger. 

K tomu, čo sa dnes na zväze udialo, sa popoludní vyjadrila aj časť výkonného výboru, na čele so Žigmundom Pálffym. Podľa neho podobné kauzy škodia hokeju a preto vedenie zväzu žiada okamžite zakročiť. "Ako členovia VV SZĽH vyzývame vedenie SZĽH a prezidenta Miroslava Šatana, aby bezodkladne začali konať a zvolali kongres nášho hnutia v čo najkratšom možnom termíne," uvádza sa v stanovisku členov výkonného výboru. 

Podľa hovorcu zväzu je nové vedenie transparentné. Navyše otvorené akýmkoľvek kontrolám. Aj týmto prípadom sa už zaoberal protimonopolný úrad.
"Na základe toho sme už aj vykonali personálne zmeny, a na základe vyšetrovania a výsledkom vyšetrovania budeme v personálnych zmenách prípadne pokračovať," dodal Jánošík.  Podľa viacerých zdrojov blízkych vyšetrovaniu polícia nezadržala žiadne osoby. Napriek tomu možno v najbližších dňoch očakávať ďalšie procesné úkony.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy