Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Chlapec (8) nezvládol túru v Poloninách. Zasahovať musela horská služba
Zdielať na

Chlapec (8) nezvládol túru v Poloninách. Zasahovať musela horská služba

POLONINY / Malý turista sa vybral na najvyšší vrch Polonín. Celodennú túru však 8- ročný chlapec nezvládol a naspäť do dediny sa dostal až s pomocou horských záchranárov. Tí upozorňujú, že Poloniny sú síce lákavé, no vedia potrápiť aj skúsených turistov.

Operačné stredisko horskej záchrannej služby vyslalo záchranárov zo Zboja do terénu popoludní. Išli na pomoc malému turistovi. "Vybrali sa na túru smerom na Kremenec, pokračovali ďalej na Veľkú Rawku. Ale už naspäť pociťoval chlapec únavu," informoval Martin Makarovič, HZ Bukovské vrchy. 

Kremenec miesto, kde sa spájajú tri hranice. Je to najvyšší bod Polonín. Celodenná túra dala chlapcovi zabrať. Po tom, ako sa dostali na miesto Pod Temným vŕškom, privolali pomoc. "Vie prekvapiť, s tým, že oni išli ďalej ešte na Veľkú Rawku, čiže si pridali kilometer a asi dve hodiny chôdze, tak ich to dosť unavilo," vysvetlil horský záchranár. 

Horskí záchranári chlapca spolu s rodičmi odviezli do obce Zboj. Odtiaľ už rodina pokračovala sama. Túra na Kremenec patrí v Národnom parku Poloniny k najlákavejším, no vie poriadne potrápiť. "V rámci Polonín asi najnáročnejšie túra, hlavne čo sa týka prevýšenia, je to 900 m.  z Novej Sedlice hore na Kremenec. Treba ísť ráno a teraz tým, že sa skôr stmieva, tak si treba privstať. Treba rátať 3,5 hodiny hore a 2,5 naspäť," poznamenal Makarovič, HZ Bukovské vrchy. 

Záchranári odporúčajú Poloniny nepodceňovať. Hoci je stanica horskej záchrannej služby v Národnom parku Poloniny už tri roky, nie každý turista vie, že aj Poloniny sú pokryté profesionálmi, a že sa môžu poistiť aj pre prípad zásahu horských záchranárov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy