Skoro jasno
11°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Často jazdíte bez bezpečnostných pásov? Neriskujte
Zdielať na

Často jazdíte bez bezpečnostných pásov? Neriskujte

BRATISLAVA / Dopravná polícia sa vo štvrtok v Bratislave zamerala na používanie bezpečnostných pásov za volantom. Náhodne zastavení vodiči si mohli na vlastnej koži vyskúšať, aké to je naraziť v nižšej rýchlosti. Pomocou simulátoru nárazu, ktorý znázorňuje náraz do prekážky v rýchlosti 30 km v hodine. Ale kto jazdí 30-tkou v obci?

"Povedzme si úprimne, koľkí z nás chodia takou rýchlosťou čo i len po parkoviskách alebo na nejakých malých obslužných cestách, v rámci sídlisk?" pýta sa minister vnútra SR Roman Mikulec.

Už ste niekedy dostali pokutu? "Áno za pás," hovorí vodič Laco.

Za tento priestupok môžu dať policajti vodičovi na mieste pokutu do 50 eur a v správnom konaní až do výšky 100 eur

Človek sa môže vážne alebo smrteľne zraniť aj pri náraze v nižšej rýchlosti, všetko samozrejme závisí od viacerých faktorov. Dôležité je mať vždy zapnutý bezpečnostný pás, v praxi sa osvedčilo aj zariadenie upozorňujúce pasažierov vo vozidle, že nemajú nasadený bezpečnostný pás.

"Je to kúsok, pomalá rýchlosť, a ako dosť to trhne človekom," vodič Marián.

"Naozaj ten simulátor by som odporúčal každému si to vyskúšať," hovorí Roman Mikulec, minister vnútra SR.

"Človek ten náraz nečaká. Skúšali sme si to aj s nejakými predmetmi, napríklad s tým, že sme mali otvorenú fľašu vody. Horší prípad bol, keď sme mali v rukách bábiku, ktorou sme simulovali dieťa v aute. Mamička alebo nejaký spolujazdec, ktorý drží toto dieťa v aute, nemá šancu ho pri tom náraze to dieťa udržať v ruke," informuje Tomáš Vrábel z Odboru dopravnej polície Prezídia Policajného zboru.

Na slovenských cestách policajti k dnešnému dňu evidujú 8424 dopravných nehôd. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka je to o 1 183 nehôd menej. Ak je vodič, alebo spolujazdec pripútaný, riziko smrteľnej nehody sa znižuje až o 45%. Jednou z najčastejších príčin ťažkých a smrteľných úrazov na cestách je práve nepoužívanie bezpečnostných pásov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy