Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Situácia na ukrajinsko-bieloruskej hranici neutícha. Sú tam tisícky pútnikov, pomoc hľadajú u slovenských taxikárov
Zdielať na

Situácia na ukrajinsko-bieloruskej hranici neutícha. Sú tam tisícky pútnikov, pomoc hľadajú u slovenských taxikárov

BRATISLAVA/ UMAŇ / Na hraniciach Bieloruska a Ukrajiny je stále napätá situácia. Uviazlo tam vyše tisíc pútnikov z rôznych krajín sveta. Mnohí pricestovali aj k nám a kontaktujú slovenských taxikárov, aby ich odviezli k bieloruským hraniciam.

Podľa odhadov tna hraniciach Ukrajiny a Bieloruska uviazlo vyše 1000 pútnikov z rôznych krajín sveta. Podľa pohraničnej stráže Ukrajiny začali pútnici k hraniciam prichádzať už v pondelok. Ukrajina však na svoje územie kvôli pandemickej situácii cudzincov na svoje územie nepúšťa.

Pútnici z rôznych krajín sveta sa však aj napriek obmedzeniam v súvislosti s pandémiou v týchto dňoch snažia dostať do ukrajinského mesta Umaň. Tam chcú sláviť židovský Nový rok. Skúšajú rôzne hraničné priechody mnohí pricestovali aj na Slovensko. Pasažierov z Izraela viezol na hraničný priechod v Ubli aj tento taxikár. "Bola to pre mňa zvláštna požiadavka, že sú ochotní z každú cenu dostať sa do cieľa- na Ukrajinu. Oni aj poznajú prekážky, aj vedia o situácii v Bielorusku a idú za svojim cieľom- nezastaví ich nič," porozprával profesionálny vodič Miloš. 

Bieloruská pohraničná stráž im síce umožnila vstup do neutrálneho pásma, no ukrajinské úrady ich na územie Ukrajiny nevpustili. "Situácia na bielorusko – ukrajinskej hranici je pod kontrolou. Dobrovoľnícke a náboženské organizácie im zabezpečujú potraviny a pitnú vodu," uvádza sa v stanovisku pohraničnej služby Ukrajiny. 

Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí apeluje na bieloruskú stranu s pretrvávajúcou požiadavkou na zabezpečenie dodržiavania karanténnych obmedzení cudzincami. "Vstup na Ukrajinu pre cudzincov je zakázaný do 28. septembra z dôvodu nepriaznivej pandemickej situácie," píše sa ďalej v stanovisku pohraničnej služby Ukrajiny. Umaň je pútnickým miestom a každoročne tam prichádzajú tisícky veriacich najmä počas židovských sviatkov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy