Skoro jasno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Skúšky v autoškole výnimku pri poruchách vnímania nepoznajú
Zdielať na
Krimi

Skúšky v autoškole výnimku pri poruchách vnímania nepoznajú

PACKA: Podmienkou pre vodičský preukaz je dobrý zdravotný stav

Syn pani Márie si robí vodičský preukaz na motorku. Má však dyslexiu a dysgrafiu potvrdenú psychológom. Chcela by teda vedieť, či má nárok na časovú úľavu pri písomných skúškach, alebo či mu môže policajt, prípadne asistent
prečítať otázku.

„Vzhľadom na to, že podmienkou pre vodičský preukaz je dobrý zdravotný stav, nie sú na skúškach žiadne výnimky,“ upozorňuje pani Máriu Ján Packa.

S prosbou o pomoc sa na nás obrátil aj pán Vladimír, ktorý si nevšimol, že na služobnom aute, ktoré riadil, nie je správna emisná kontrola. Zastavili ho za to policajti, spísali zápis, a vraj mu za to príde predvolanie. Chce sa teda opýtať, či môže dostať pokutu, keď majiteľom vozidla nie je on, ale firma, pre ktorú pracuje. Predsa takéto záležitosti má podľa neho riešiť firma, a nie vodič.

 „Vodič je povinný pred jazdou skontrolovať technický stav vozidla vrátane emisnej kontroly, ale samozrejme pokiaľ ho policajti budú postihovať, tak sa má obrátiť na zamestnávateľa, ktorý tiež je povinný zabezpečiť technický stav vozidla tak, aby bolo v poriadku a v prípade nejakej škody má právo si žiadať od neho náhradu,“ odkazuje policajný prezident vodičovi.

Slavomír z Nitry sa pýta, ako a koho pokutujú policajti pri kontrole úžitkového vozidla a to v takom prípade, ak sa prepravujú spolu s nákladom aj osoby v priestoroch, ktoré nie sú určené na ich prepravu. A či sú zo zákona povolené nejaké výnimky. Napríklad krajná núdza, alebo príkaz zamestnávateľa

„Za prepravované osoby je zodpovedný vodič, takže je jasné koho pokutuje a výnimka existuje len v prípade krajnej núdze. Zamestnávateľ by nariadením porušil zákon,“ upozorňuje šéf slovenskej polície.

Na záver tu máme ešte policajnú otázku. Tentoraz nám napísal policajt z krajského riaditeľstva policajného zboru v Nitre:

„Pracujem tu ako mladý policajt, absolvent VŠ. Môj plat v druhej platovej triede je 598 eur. Na krajskom riaditeľstve policajného zboru v Nitre pracujú policajti so stredoškolským vzdelaním, sú zaradení v piatej platovej, a mesačne dostávajú 1221 eur. Považujem to za prejav korupcie a diskriminácie.“

„Je vidieť, že je to naozaj mladý policajt a ešte neskúsený, pretože v piatej platovej triede môžu byť zaradení ľudia len s bakalárskym vzdelaním. Výnimky zákon nepripúšťa a za tým si stojím, takže možno sa mu oplatí ešte raz sa pozrieť v čom sú zaradení jeho kolegovia a aké majú vzdelanie,“ zareagoval policajný prezident Packa.

Zdielať na

Najčítanejšie správy