Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Dánsky konštruktér sa priznal k vražde novinárky Kim Wallovej
Zdielať na

Dánsky konštruktér sa priznal k vražde novinárky Kim Wallovej

Archívne video

KODAŇ / Dánsky konštruktér Peter Madsen sa pri nakrúcaní novej dokumentárnej relácie priznal k vražde švédskej novinárky Kim Wallovej. Informoval dánsky denník Berlingske Tidende. Za vraždu novinárky bol v roku 2018 odsúdený na doživotie, svoju vinu doposiaľ popieral.

Priznanie zaznelo v jednom z telefonátov 49-ročného Madsena s novinárom spoločnosti Discovery Kristianom Linnemannom pri príprave dokumentárneho seriálu Tajné nahrávky. "Je to moja vina, že zomrela. A je to moja vina, pretože som spáchal ten zločin. Je to všetko moja vina." Povedal to údajne Madsen novinárovi Linnemannovi v telefonáte z väzenia. Uviedol tiež, že z plavby si pamätá "každú milisekundu." Dokument sa snaží odpovedať na zásadnú otázku, prečo Kim Wallová musela zomrieť.

Madsenovu výpoveď v relácii analyzuje súdny psychiater a policajný vyšetrovateľ. Novinárka Wallová nastúpila 10. augusta 2017 večer do ponorky Nautilus spoločne s dánskym majiteľom plavidla. Chcela o tomto konštruktérovi samoukovi, ktorý je posadnutý dobývaním morí a vesmíru, napísať článok. V noci jej sprievodca nahlásil jej zmiznutie. V mori sa neskôr našli časti tela novinárky.

Nasledujúci rok Madsena usvedčili z vraždy a dostal doživotný trest. Obeť podľa súdu mučil, sexuálne zneužil, zavraždil a následne mŕtve telo rozrezal a hodil do mora. Konštruktér svoj čin dopredu chladnokrvne naplánoval, konštatoval súd.

Vynálezca Madsen pôvodne tvrdil, že novinárku v poriadku z ponorky vysadil na breh. Neskôr vyhlásil, že zomrela nešťastnou náhodou, keď na ňu spadol ťažký poklop ponorky. Potom výpoveď ešte raz zmenil a povedal, že sa nadýchala oxidu uhoľnatého vo vnútri jeho podomácky vyrobeného plavidla, zatiaľ čo on sám bol na vonkajšej palube. Madsen priznal, že sa tela následne rozhodol zbaviť, rozrezal ho a hodil do mora. Ponorku potom nechal zámerne stroskotať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy