Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Požiar im vzal dom. Dočkali sa hanlivých komentárov na sociálnej sieti
Zdielať na

Požiar im vzal dom. Dočkali sa hanlivých komentárov na sociálnej sieti

POPRAD / Obyvatelia domu v popradskej mestskej časti Matejovce, ktorý v piatok večer zničil požiar, sa musia vyrovnať nielen s tým, že prišli o všetko, ale aj s hanlivými komentármi na sociálnej sieti. O tom, čo sa stalo, aké to bolo a čo bude ďalej, porozprával majiteľ domu.

"Je mi ľúto tých, ktorí nemajú čo robiť na internete a vedia tak ľudí opísať, ako keby ich poznali a vedia súdiť," takto reagoval Marek Peško na tých, ktorí na sociálnej sieti napísali urážlivé komentáre. Ako ďalej tvrdí, bolo strašné, čo v piatok s príbuznými zažívali. "Ja som do toho ohňa vybehol  po brata, bola tam dosť vážne chorá mama," uviedol Peško. 

Všetkým šlo o život. Zachránili aj 9-mesačné dieťa. "Nedalo sa inak, tak sme ho pustili. Dobre, že ho chytili a že sa mu nič nestalo," hovorí Peško. Majiteľ domu ďalej povedal, že začalo horieť v miestnosti, kde bol uložený koks. Hoci začali dom hasiť svojpomocne, prišiel ale moment, kedy zistili, že si sami nepomôžu. Zavolali teda hasičov. 

Chytil sa totiž aj materiál, ktorý mali pripravený na zateplenie domu. Marek aj jeho bratia s rodinami prišli o všetko. Hovorí, že je to realita, ktorá sa môže stať každému bez ohľadu na farbu pleti. Dom mali po dedovi. Od mesta ho riadne odkúpili a postupne si ho za svoje peniaze opravovali. Každý, kto v dome býval, v ňom mal aj trvalý pobyt. Nikdy nebol na úrade práce, majú stredné školy a po ich skončení nastúpili do zamestnaní. "My všetci bratia sme vyučení murári. Švagor takisto murár. My sme si všetko robili sami," vysvetlil Peško. 

Rodinu po požiari prichýlili príbuzní. Mnohí im chcú pomôcť. Od mesta, cez Klub Matejovčanov či poslanci a ďalší. Marek ale o pomoc neprosí. Ako hovorí, rodina sa zomkne súrodenci chcú vziať pôžičky a pustiť sa do práce. "Nechceme financie od štátu, keď niekto chce pomôcť nejakým materiálom, budeme radi a vďační. Keď nechcú pomôcť, tak nech to nepíšu. My si vieme aj svojpomocne sami urobiť," dodáva. 

Pre Mareka je stále záhadou, prečo začalo horieť. V dome sa nekúrilo a elektrina fungovala aj po vypuknutí požiaru. Skrat to byť nemohol. "Podľa prvých verzií, ktoré máme, tak je to pravdepodobne nedbalosť a neopatrnosť pri používaní otvoreného ohňa. Nemôžeme ale vylúčiť ani cudzie zavinenie," informuje riaditeľ popradských hasičov Ondrej Šproch.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy