Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Aktivisti riešia prípad extrémne zúboženého koňa. Bolo zviera týrané?
Zdielať na

Aktivisti riešia prípad extrémne zúboženého koňa. Bolo zviera týrané?

DOLNÝ HRIČOV / Šokujúce fotografie a videá sa dostali do rúk viacerým občianskym združeniam, ktoré bojujú za práva zvierat. Zábery zachytávajú zúfalý stav koňa na farme v Dolnom Hričove v okrese Žilina. Podľa veterinárnej správy je všetko v poriadku a zviera vraj nie je týrané. K slovu sa dostanú právnici. Upozorňujeme, že nasledujúce zábery nie sú vhodné pre maloletých čitateľov.

Dobrovoľníčky prišli na miesto presvedčiť sa, či sú podania opodstatnené. "Zviera ledva chodilo, podvýživa tam bola obrovská. Bol v 20 cm hnoji, dýchal čpavok, nemal šancu sa zotaviť, ani keby bol liečený," povedala Diana Truchlíková, OZ Za práva zvierat. Majiteľke ponúkli možnosť, že sa o chorého 24-ročného Šanzona postarajú. "Nesúhlasila so žiadnym odvozom z farmy," vyjadrila sa Truchlíková.

Kontaktovali Regionálnu veterinárnu a potravinovú správu - a to už v utorok. "Riaditeľka RVPS skonštatovala, že kôň nie je týraný a nebudú ho odoberať," prezradila Truchlíková. Pritom práve oni môžu odobratie zvieraťa nariadiť. "V takomto prípade podľa zákona o veterinárnej starostlivosti ak existuje riziko, že bolo zviera zanedbané, veterinárny inšpektor bezodkladne nariadi zhabanie zvierat," uviedla Zuzana Stanová, zvierací ombudsman.

To však RVPS neurobila, koňa začali liečiť a odobrali mu krv. "Malo sa rozhodnúť, či kôň bol týraný. V noci sa dramaticky stav koňa zhoršil a uľahol," vyjadril sa Jozef Bíreš, Štátna veterinárna a potravinová správa. "Pokiaľ niekto s titulom MvDr. povie, že kôň môže ležať pár hodín, tak by mal vrátiť titul, pretože kôň môže ležať pár minút, ak leží dlho, tak je to vážny stav. Takýto vysoký úradník, ak sa takto stavia k ochrane zvierat, tak by sa mal niekto zamyslieť, či je na správnom mieste," skonštatovala Lenka Kmeťová, OZ nádej pre kone a ľudí.

Aktivistky sa snažili koňa zachrániť, ten už, žiaľ, bol v tak zlom zdravotnom stave, že ho veterinár musel utratiť. "Za koňa je vždy zodpovedný majiteľ, kôň potreboval inú veterinárnu a chovateľskú starostlivosť, tam bola zanedbaná starostlivosť, čo sa týka kŕmenia, ale aj veterinárna starostlivosť," dodala Kmeťová. Majiteľka koní s nami na mieste hovoriť nechcela, do areálu farmy nás nepustila, občianske združenia chystajú vo veci trestné oznámenie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy