Skoro jasno
17°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Smutný pohľad pre rybárov: V rieke Slatina došlo k masívnemu úhynu rýb
Zdielať na

Smutný pohľad pre rybárov: V rieke Slatina došlo k masívnemu úhynu rýb

DETVA / Rybárom zo stredného Slovenska sa naskytol smutný pohľad. Ryby, ktoré do rieky Slatina iba nedávno vypustili, musia vyťahovať uhynuté. Inšpektori odobrali vzorky na 30-tich kilometroch rieky.

V Detve v rieke Slatina došlo k masívnemu úhynu rýb, konkrétne pstruha potočného. "Jedná sa zrejme o celkový úhyn pstruha potočného, čo je veľmi smutné," povedal rybný hospodár MSO Zvolen Ján Lehotský. 

Len nedávno rybári na tomto úseku vypustili 300 kilogramov pstruha potočného. Nakoľko nejde o prvý úhyn rýb v danej lokalite, ďalšie zarybnenie rieky si rybári premyslia. "Na jeseň bol v pláne nasadenie rôčika, to je malý pstruh. Zvážime to, lebo je tu častý úhyn, úrady by mali niečo robiť, je to tu pre nás zabitý čas," vyjadril sa Lehotský.


Z rieky Slatina odobrala Slovenská inšpekcia životného prostredia vzorky. "Odobrali sme vzorky na úseku asi 30 km," informovala pracovníčka SIŽP BB. "Vyšetrovateľ vo Zvolene začal trestné stíhanie vo veci trestného činu ohrozenia a poškodenia životného prostredia. Prípad je v štádiu vyšetrovania," uviedla hovorkyňa KR PZ BB Mária Faltániová. Spoločenská hodnota jedného takéhoto pstruha potočného je asi 17 eur.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy