Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Obnova konania vraha podnikateľa z Polomky. Pôvodný trest je zrušený
Zdielať na

Obnova konania vraha podnikateľa z Polomky. Pôvodný trest je zrušený

POLOMKA / Prípad vraždy podnikateľa z Polomky je opäť na súde. Róbert Petluš, bývalý vyšetrovateľ, ktorý si odpykáva trest za vraždu Jána Kubašiaka sa v piatok opäť posadil do lavice obžalovaných. Súd požiadal o obnovu konania.

Už 14 rokov sedí v leopoldovskej väznici, kde si až do piatku odpykával trest za vraždu. Poprava Jána Kubašiaka otriasla Horehroním v roku 2006, v tom čase policajný vyšetrovateľ Róbert Petluš ho popravil v prítomnosti spútaných príbuzných. Petluša v piatok priviezli do Banskej Bystrice  žiada o nové konanie.

"Ide o nevyhnutnú reakciu na nález ústavného súdu, ktorý modifikoval asperačnú zásadu," vysvetlil prokurátor Jessy Hassan.

"Asperačná zásada, ktorá platila vtedy, tak už aplikovaná nebude," dodáva obhajca Ivan Dlhopec. Okresný súd vyhovel a povolil obnovu konania, pôvodný 25-ročný trest bol zrušený. Na slobodu sa ale nedostal, sudkyňa ho hneď zobrala do väzby, aby nemohol utiecť alebo pokračovať v trestnej činnosti. Ex vyšetrovateľa Petluša preložia z Leopoldova do ústavu na výkon väzby v Banskej Bystrici.

"Bude nasledovať ďalšie rozhodovanie, kde budú rozhodovať o treste. Už vyšší byť nemôže, môže byť aj rovnaký," povedal Dlhopec. Trest ale môže byť aj nižší, Róbert Petluš totiž po rokoch začal spolupracovať, bol kľúčovým svedkom v procese s objednávateľom vraždy Igorom Šajgalom. Práve jeho vo svojej výpovedi označil za osobu, ktorá si prepad u Kubašiaka objedaná za 2 milióny korún.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy