Skoro jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Prípad smrti Jozefa Chovanca sa ocitol v belgickom parlamente. Na otázky odpovedali ministri vnútra a spravodlivosti
Zdielať na

Prípad smrti Jozefa Chovanca sa ocitol v belgickom parlamente. Na otázky odpovedali ministri vnútra a spravodlivosti

BRUSEL / Prípad smrti Jozefa Chovanca dnes riešil belgický parlament. Ministri vnútra a spravodlivosti čelili mnohým otázkam. Obaja ministri tvrdia, že o záberoch nevedeli. Advokát rodiny nebohého verí, že prípad sa podarí čo najskôr vyšetriť a zodpovedných potrestať. Upozorňujeme, že nasledujúci obsah nie je vhodný pre maloletých čitateľov.

 Po tom, čo si Jozef Chovanec v policajnej cele zranil hlavu, ho belgickí policajti namiesto pomoci držali a kľačali na ňom viac ako štvrť hodinu. Potom ho previezli do nemocnice, kde o pár dní na to zomrel. Okolnosti jeho smrti dodnes nevyšetrili.

V Belgicku zatiaľ nikto kompetentný nevysvetlil, prečo sa zábery z letiskovej cely objavili až po viac ako dvoch rokoch a prečo zachytený policajný zásah polícia dodnes nevyšetrila.

Priamy prenos z parlamentu v stredu vysielalo viacero belgických internetových portálov. Minister vnútra na otázky členov parlamentného výboru odpovedal, že v čase spáchania skutku nebol ministrom a po nástupe do funkcie ho o prípade nikto neinformoval. Minister spravodlivosti vyhlásil, že pred umiestnením do cely, Jozefa Chovanca skontroloval lekár, ktorý dal súhlas s jeho väzbou. Videozáznam z kamery mal byť podľa ministra spravodlivosti ihneď súčasťou vyšetrovania.

Od zverejnenia záberov uplynul presne týždeň. V tejto súvislosti dočasne odstúpili dvaja belgickí vysokopostavní policajní funkcionári. Celý vyšetrovací spis si už vyžiadala aj belgická najvyššia súdna rada. Neprimeraný zásah a správanie sa belgických policajtov z videozáznamu ostro odsúdili tamojší aj slovenskí politici.

K prípadu má ešte podať vysvetlenie aj predchádzajúci minister vnútra. Podľa jeho súčasného kolegu o prípade vedel už od júla 2018. Podľa informácii belgických médii však ani on o neprimeranom zásahu nemal informácie.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy