Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Bratislavčan upozornil hliadku policajtov na nezákonnosť pri meraní rýchlosti. Kto má pravdu?
Zdielať na

Bratislavčan upozornil hliadku policajtov na nezákonnosť pri meraní rýchlosti. Kto má pravdu?

BRATISLAVA / Policajtov na vstupe do bratislavského Lamača vidieť veľmi často. Merajú tam rýchlosť. Jednému z miestnych obyvateľovi sa to nepáči. Podľa neho je to nezákonné.

"Ja tu v blízkosti bývam a do týždňa minimálne 2x3 krát tu vidím príslušníkov policajného zboru či už dopravnú políciu alebo poriadkovú ktorá meria zastavuje na mieste, ktoré im zo zákona neprislúcha," vraví miestny obyvateľ. 

Podľa miestneho obyvateľa by policajti na tomto mieste, kde svojim státim porušujú cestný zákon mohli stopovať len v tom prípade, ak by boli označený pri plnení úloh majákmi alebo zvukovým výstražným znamením. Kedže policajti merali na civilnom, neoznačenom aute tak sa ich rozhodol upozorniť. "V minulosti som viac ako 2x krát hliadky upozornil že nezákonnosť nemôže robiť zákonnosť. Keď oni stoja na zakázanom mieste, nie je zákonom preukázaný priestupok," pokračuje ďalej miestny obyvateľ. 

"Pri vykonávaní dohľadu policajt odstaví služobné vozidlo v súlade s pravidlami cestnej premávky. V prípade ak to nie je možné dodržať, napríklad meranie rýchlosti v nehodovom úseku diaľnice bez odstavnej plochy, policajt odstaví služobné vozidlo tak, aby nedošlo k ohrozeniu bezpečnosti alebo plynulosti cestnej premávky," vysvetľuje policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. 

Podľa miestneho obyvateľa policajti nielen merajú, ale aj zastavujú autá na mieste, kde je to podľa neho nebezpečné a to priamo na ceste. Odstavia tak jeden jazdný pruh. "Pri zastavovaní vozidla samozrejme policajt prihliada na stav cesty, poveternostné podmienky a situáciu v cestnej premávke. Zároveň pritom dbá na bezpečnosť ako vlastnú, tak aj ostatných účastníkov cestnej premávky," dodáva Bárdyová. 

Na policajtov za porušenie zákona dokonca podal trestné onámemie z prečinu zneuživania právomoci verejného činiteľa a oznámil to aj okresnej prokuratúre."Dňa 06.08.2020 bolo prijaté trestné oznámenie a ešte v ten deň bolo postúpené na Úrad inšpekčnej služby, nakoľko obsahom trestného oznámenia bolo podozrenie zo spáchania prečinu zneužitia právomoci verejného činiteľa," potvrdil hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov. 

Keby sa preukázalo, že policajti vyberali pokuty nezákonne neznamená to, že keď ste na tomto mieste dostali pokutu, policajti vám ju vrátia. Podpísaním a zaplatením pokuty ste si vinu priznali a proti uloženiu pokuty v blokovom konaní sa nemožno odvolať, nemožno ho ani obnoviť a nemôže byť ani predmetom ďalšieho skúmania.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy