Zatiahnuté
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
FOTO: Horskí záchranári takúto akciu ešte nezažili. V Malej Fatre zachraňovali jazdecké kone
Zdielať na

FOTO: Horskí záchranári takúto akciu ešte nezažili. V Malej Fatre zachraňovali jazdecké kone

MALÁ FATRA / Skutočne neobvyklú záchrannú akciu majú za sebou horskí záchranári z Malej Fatry. V horách sa už stretli so všeličím, no jazdeckým koňom a ich jazdcom pomáhali po prvýkrát.

5 koní a 5 jazdcov sa vybralo na skutočne náročnú túru, minimálne teda pre zvieratá. Tá túra išla z Kľačianskej Magury po hrebeni Malej Fatry až do sedla Bublen, kde začali schádzať s cieľom zísť do Vrátnej doliny," priblížil Juraj Ondruš z HZS Malá Fatra. 

Kone ale exponovaným terénom zísť nedokázali, vyčerpané a vystrašené zvieratá sa úplne odovzdali, akoby vedeli, že im záchranári prišli na pomoc. "My sme to skúšali pomocou lanovej techniky, ale zvieratá sa bránili vojsť so skalného žľabu," uviedol Juraj Ondruš. 

"Ukázalo sa, že to pomocou lanovej techniky nepôjde, tak zvolili sme druhú variantu," upresnil Andrej Bárdy z HZS Malá Fatra. 

"To zviera má pud sebazáchovy, čo zvládli, zvládli na výbornú," poznamenal Ondruš. 

Kone aj jazdci sa spolu so záchranármi museli vrátiť. Spod sedla následne zišli až do doliny. "Tá túra pre človeka nie je náročná, ale pre zviera to bola veľká výzva," vysvetlil Ondruš. 

Horskí záchranári už majú za sebou množstvo zaujímavých záchranných akcií, táto ale bola skutočne neobvyklá. "Celá akcia prebehla bez zranení, neboli zranené ani kone, ani jazdci," dodal Bárdy. 

Počas túry v Slovenskom raji zomrel starší turista. Bližšie informácie má Matúš Gavlák: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy