Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Internetom sa šíri nepochopiteľná fotografia. Nebezpečná preprava mohla psíka stáť život
Zdielať na

Internetom sa šíri nepochopiteľná fotografia. Nebezpečná preprava mohla psíka stáť život

ŽILINA / Na internete sa pred pár dňami objavila fotografia, ktorá zdvihla vlnu nevôle predovšetkým u milovníkov zvierat. V akejsi plastovej debne umiestnenej zvonku kufra auta sa podľa všetkého viezol pes. A keďže na jednej fotografii je aj evidenčné číslo vozidla, poslali sme ich polícii.

Biele Suzuki malo martinské evidenčné čísla, kde kedy a kým bola fotka urobená, známe nie je, no objavila sa na sociálnej sieti. "Toto som ešte nevidel, je tam zjavné, že je to pes? Áno, určite, tu vidíš hlavu psa, ktorý ju prestrkuje, ak dokáže pes prestrčiť hlavu, dokáže prestrčiť celé telo," potvrdil Patrik Sventek, trenér z Dogs Academy. 

Podľa skúseného záchranára a cvičiteľa je takáto preprava psov mimoriadne nebezpečná. "Dobré je, že ten pes je v prepravke. Každopádne, stačí náraz zozadu do auta a zo psa nič nezostane, v zákrute sa môže prevrátiť," vysvetlil Patrik Sventek. 

Fotografie sme poslali aj na krajské riaditeľstvo polície v Žiline, odkázali nás na Prezídium Policajného zboru. Zákon v tomto prípade hovorí jasne. "Pri preprave živých zvierat nesmie byť ohrozená bezpečnosť vodiča a prepravovaných osôb, bezpečnosť prepravovaných zvierat ani cestnej premávky. Konkrétny prípad musí preveriť príslušný orgán, ktorý sa bude vecou zaoberať," uviedol Michal Slivka, hovorca Prezídia Policajného zboru. 

"Kebyže vidím takéto auto, volám políciu," reagoval Patrik Sventek. Psy, ale aj mačky by sa mali prevážať v prepravkách a v interiéri vozidla. V žiadnom prípade by nemali byť v aute takpovediac navoľno. "Sú klietky za pár korún, dá sa vyrobiť box na prepravu," odporučil Patrik Sventek. 

A existuje aj menej nákladná možnosť - bezpečnostný pás. "Pes by mal mať popruhy a nie obojok," dodal Sventek. 

Uväznený psík strávil jedenásť dní v odvodňovacom kanáli. Zúfalý štekot začula náhodná okoloidúca: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy