Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Žena (43) sa zrútila z chodníka do Hornádu. Český turista skočil do vody ju zachrániť
Zdielať na

Žena (43) sa zrútila z chodníka do Hornádu. Český turista skočil do vody ju zachrániť

SLOVENSKÝ RAJ / Okúpať sa v chladnej vode počas sparného dňa nie je zlé. No to nie je prípad 43-ročnej Poľky. Do Hornádu sa zrútila z turistického chodníka a silný tok ju unášal.

Turistka chcela pomôcť na chodníku v prielome Hornádu svojmu dieťaťu, aby sa mu nič nestalo. Paradoxom tejto situácie bol jej pád do studenej vody Hornádu. Svedkovia ihneď zavolali tiesňovú linku 18 300. Dispečing vyslal do terénu horských záchranárov zo Slovenského raja. k nešťastiu došlo blízko Lanovej lávky. po dažďoch je zvýšená hladina rieky.

Chlapom bolo jasné, že rieka je po dažďoch dravá. V koryte sú silné prúdy. Tie sú podľa horských záchranárov nebezpečné. Turistku mohli hravo vtiahnuť pod hladinu.

Profesionálom dosť pomohol okoloidúci český turista. Ten za nešťastnou Poľkou skočil do vody a zo silného prúdu ju vytiahol na breh. Aj vďaka tomu sa táto akcia skončila šťastne. Bez zranenia."Ak niekoho unáša prúd vody, môže sa stať čokoľvek. Môže nastať úraz hlavy, bezvedomie. Prúd vody by ju vtiahol pod nejaké meandre, alebo pod korene," vyjadril sa Marián Richveis, vyjadril sa zasahujúci lekár HZS Slovenský raj. 

V uplynulých dňoch zaznamenali horský záchranári v Slovenskom raji viacero úrazov. Všetky mali spoločného menovateľa, pád na turistickom chodníku. "Takmer všetky tieto úrazy súviseli s pošmyknutím na mokrom alebo blatistom teréne. Sú to najčastejšie zlomeniny dolných končatín, prípadne podvrtnutia členkov," povedal Jozef Richnavský, záchranár HZS Slovenský raj. 

Búrky a silné dažde totiž podmočili chodníky v roklinách raja. Bez pevnej obuvi sa tam prechádzať nedá. "Určite vysoké topánky, pevné topánky. Tak aby ten členok bol chránený. Na všetkých chodníkoch nájdeme úseky, ktoré sú blatisté. Šmýka sa najmä na skalách, ktoré sú vyhladené a tým pádom, keď tam zaprší, tak sú šmykľavé," dodal Richnavský. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy