Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Zásahová jednotka našla v lesoch na východe 16 nelegálnych migrantov, prekonali tisícky kilometrov
Zdielať na

Zásahová jednotka našla v lesoch na východe 16 nelegálnych migrantov, prekonali tisícky kilometrov

KALNÁ ROZTOKA / Zo Srí Lanky a Indie až do Kalnej Roztoky. Tisícky kilometrov prekonala skupina nelegálnych migrantov, ktorú zásahová jednotka našla v slovensko-ukrajinskom pohraničí. Jeden z cudzincov bol v takom stave, že potreboval pomoc záchranárov. Okrem testov na koronavírus museli niektorí absolvovať aj iné vyšetrenie.

Namiesto hraničného priechodu prešli na naše územie cez les, a to načierno a bez potrebných cestovných dokladov. Podarilo sa im prejsť poriadny kus cesty, asi 10 km, kým ich v Kalnej Roztoke zadržali policajti. 

V lese pri obci ich našla zásahová jednotka spolu s hraničiarmi z Topole a Uble. Dokopy zadržali 16 osôb. "Cudzinci boli z Bangladéša, Indie, Srí Lanky, Mjanmarska a Sýrie," priblížila Agnesa Kopernická, hovorkyňa RHCP Sobrance. 

Policajti pri úkonoch museli dodržať potrebné protiepidemiologické opatrenia v súvislosti s COVID-19. Po strastiplnej ceste bol jeden z migrantov v zhoršenom zdravotnom stave. "Bangladéšan bol priamo na oddelení ošetrený záchranármi bez následnej hospitalizácie," upresnila Agnesa Kopernická. 

Všetci zadržaní migranti museli absolvovať testy na koronavírus. To ale nebolo všetkých. Niektorých ešte čakalo vyšetrenie na určenie veku. Dvaja Bangladéšania a jeden príslušník Mjanmarska totiž tvrdili, že sú maloletí.

Vyšetrenie ale ukázalo opak. "Rádiologickým vyšetrením bol ich vek určený na viac ako 18 rokov," potvrdila Kopernická. Testy na koronavírus dopadli negatívne. Migranti boli z nášho územia administratívne vyhostení naspäť na Ukrajinu. 

Dostali 3-ročný zákaz vstupu na územie Európskej únie. Policajti ich odovzdali príslušníkom Štátnej pohraničnej služby Ukrajiny. V prípade jedného z Bangladéšanov policajti lustráciou zistili, že na územie Slovenska prišiel napriek tomu, že pred rokom už raz bol administratívne vyhostený a dostal zákaz vstupu na naše územie.

Zodpovedal sa preto pred sudcom. "Svojím konaním sa dopustil marenia výkonu úradného rozhodnutia a bol odsúdený na trest vyhostenia z územia SR na dobu 5 rokov," dodala Kopernická. 

Našli ho vyčerpaného a podchladeného. Nelegálny migrant žil v lese na východe Slovenska asi mesiac: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy