Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Zásah v centre Bratislavy snímaný z policajnej kamery: Alláhu akbar, kričal ozbrojený muž
Zdielať na

Zásah v centre Bratislavy snímaný z policajnej kamery: Alláhu akbar, kričal ozbrojený muž

BRATISLAVA / Po stredajšom zásahu policajtov proti 43-ročnému mužovi s nožom v ruke v centre Bratislavy sa ľudia rozdelili na dva tábory. Jedna skupina zásah schvaľuje, druhej sa zdá prehnaný. Pozrite si zábery z výstroja policajta.

Po zhliadnutí časti záberov, na ktorých policajti spacifikovali ozbrojeného muža v centre Bratislavy, si niektorí ľudia mysleli, že ich postup bol neprimeraný. A ich kroky boli vraj unáhlené. Než došlo k zásahu ťažkoodnecov, upokojiť situáciu sa na mieste snažili aj bežní policajti. Z nových záberov je vidieť, že sa mu najprv snažila dohovoriť aj zasahujúca jednotka.

Takto vyzývali policajti ozbrojeného muža v centre Bratislavy:


Policajt: Ale ideme ho vyzývať, dobre?
Policajt: Ktorý je to? Tento?
Policajt: Ukáž nám ruky, ukáž nám ruky!
Policajt: Ruky, rozumieš?!
Policajt: Nebude nikto strieľať pane, kľud!
Policajt: Príde policajný vyjednávač, ako ste chceli, dobre?
Policajt: Zahoď ten nôž!

Odozva ozbrojeného muža bola nasledovná:

Muž s nožom: Zabite ma! Strieľaj, strieľaj! Alláhu akbar!
Muž s nožom: Zabite ma, strieľaj! 
Muž s nožom: Alláhu akbar, Alláhu akbar!

43 -ročný Michal T. odmietal odhodiť nôž a pri sebe mal dve podozrivé batožiny. Keďže zasahujúci policajti nevedeli, či nemá pri sebe aj iné zbrane alebo dokonca výbušninu, museli zakročiť. "Po vykonaní služobného zákroku príslušníkmi zásahovej jednotky Pohotovostného policajného útvaru v Bratislave bol následne muž obmedzený na osobnej slobode a hospitalizovaný na psychiatrickom oddelení jednej z nemocníc v Bratislave," uviedol hovorca KR PZ Bratislava Michal Szeiff.


Predtým než ho za doprovodu polície previezli do nemocnice, museli ho ošetriť záchranári. "Muž bol zranený, mal otvorenú krvácajúcu ranu na hlave. Počas prevozu do nemocnice bol pri vedomý a v stabilizovanom stave," vyjadrila sa hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová.

Z jeho vystupovania je zrejmé, že sa správal veľmi neštandardne. "Určite už podľa toho videa je zjavné, že ten muž nie je v psychickej pohode, že tam to narušenie bude. Môžu sa tam objaviť organické poškodenie mozgu, prežitá trauma, ale môžu tam byť aj nejaké poruchy sociálnych vzťahov, ktoré sa pretavili do takéhoto správania," skonštatovala psychologička Romana Mrázová.

To, že muž bol evidentne v psychicky nevyrovnanom stave, nasvedčujú aj výpovede svedkov z okolia. Podľa nich mal kričať, že ho príde zachrániť Juan Carlos a porozpráva sa s ním pani prezidentka. "Je dosť veľká pravdepodobnosť aj na nejaké také psychotické poruchy. Poruchy s bludmi, kde vlastne ten človek môže mať aj také grandiózne prežívanie a cítiť sa mimoriadne dôležito a opierať sa aj o nejaké významné osobnosti," zhodnotila Mrázová.


Podľa psychologičky vzhľadom na neprimerané správanie muža, policajti nemohli riskovať a čakať, kým sa upokojí. "Myslím si, že v takejto situácii nie je veľmi priestor na to úplné vyjednávanie, lebo ten človek naozaj môže urobiť v rýchlosti, afekte alebo v nejakom tom zlom psychickom nastavení hocakú reakciu, ktorá môže prekvapiť. Takže asi je najlepšie v takejto situácii, keď je ozbrojený v prvom rade spacifikovať. To už, že akým spôsobom, to už nechám na riešení polície," skonštatovala Mrázová.


Polícia v tomto prípade začala trestné stíhanie vo veci trestného činu útoku na verejného činiteľa. Či bol policajný zásah voči mužovi primeraný, už rieši ministerstvo vnútra. "Po vyhodnotení kamerových záznamov ich nadriadeným sa už zásahom zaoberá Odbor kontroly Prezídia PZ," uviedla hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová.

V stredu krátko popoludní vyslalo operačné stredisko polície hliadku na preverenie oznámenia, že v blízkosti ambasády na Prepoštskej ulici v Bratislave sa pohybuje muž s nožom v ruke. Muž napriek výzvam polície neupustil od svojho konania a navyše sa pri ňom nachádzali dve tašky s neznámym obsahom. Policajti muža zadržali. Viac sa dozviete v nasledujúcej REPORTÁŽI: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy