Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
PRIESKUM: Európski vodiči vs. Slovenskí. Kto je agresívnejší a kto sa lepí na vozidlá?
Zdielať na

PRIESKUM: Európski vodiči vs. Slovenskí. Kto je agresívnejší a kto sa lepí na vozidlá?

BRATISLAVA / Až 84 percent európskych vodičov má strach z agresívneho správania na cestách. Ukázal to unikátny prieskum francúzskej nadácie. 42 percent slovenských vodičov zase priznalo, že vynadajú iným šoférom. Prieskum ukazuje, že v poslednom čase stúpa počet nehôd, pri ktorých sú na diaľniciach účastníkmi cestné hliadky.

Aj v pondelok na rýchlostnej ceste R1 do odstaveného vozila cestnej hliadky vrazilo nákladné auto. Vodič si zrejme vozidlo, ktoré malo zapnuté aj výstražnú šípku nevšimol. Napríklad vo Francúzku sa minulý rok stalo 146 dopravných nehôd kedy vodiči vrazili do cestných hliadok. "54% Európanov a 53% Slovákov zabúda spomaliť v oblasti, kde prebiehajú práce," vyjadrila sa Mia Bajáková, hovorkyňa VINCI AUTOROUTES. 

V európskom prieskume sa preto nadácia zamerala aj nato, čo si vodiči myslia, že je príčinou takýchto nehôd. Európski vodiči uvideli na prvom mieste nepozornosť, týka sa to 68 percent Slovákov. Prieskum ukázal, že 61% Európskych vodičov nedodržiava bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami. Na Slovensku to priznalo 55 % šoférov.

"51 % považuje nedodržiavanie bezpečnej vzdialenosti za príčinu nehôd súčasťou ďiaľničného personálu," informovala ďalej  Mia Bajáková, hovorkyňa VINCI AUTOROUTES. 

Ukázalo sa, že nervozita vodičov sa za volantom oproti minulým rokom stupňuje. Najväčší strach máju šoféri z agresivity druhých. Devätnásť percent sa zas dokáže tak zamyslieť, že si nevšímajú ostatných. "55 percent pripúšťa, že občas vynadajú iným vodičom," dodala Bajáková. 

Polovica opýtaných vytrubuje na šoférov, ktorí ich rozčuľujú, 33 percent sa úmyselne lepí na vozidlo. No a 20 % vystúpi z vozidla, aby si správanie za volantom vysvetlili zoči voči. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy