Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Jedy z bratislavskej skládky kontaminovali vodu aj pôdu. K jej odstráneniu ale stále nedošlo
Zdielať na

Jedy z bratislavskej skládky kontaminovali vodu aj pôdu. K jej odstráneniu ale stále nedošlo

BRATISLAVA / Už desiatky rokov je pre hlavné mesto ekologickým bremenom bývalá skládka Chemických závodov Juraja Dimitrova vo Vrakuni. Tá vážne kontaminovala pôdu a podzemné vody okolitých mestských častí. Projekt sanácie skládky existuje už tri roky, ale dodnes nevidieť žiadne zmeny.

Skládka s rozlohou viac ako 4,5 hektára leží na území starého mlynského ramena. Z odpadu, ktorý tam vyvážali ešte v minulom storočí, prenikajú do podzemných vôd pesticídy a herbicídy. Dotknuté sú okolité mestské časti. Voda nie je vhodná na kúpanie či polievanie. "My sme mestská časť, ktorá zakazuje používať vodu zo studní. Takisto poukazujeme na tento problém," povedal Martin Kuruc, starosta mestskej časti Bratislava - Vrakuňa.

Bývalú toxickú skládku teda čakajú dve alternatívy. Buď sa okolo kontaminovaného miesta vytvorí betónový sarkofág, alebo sa odpad odvezie inam. "By som ako starosta Vrakuni veľmi privítal, keby sa toto svinstvo niekam odviezlo a definitívne zničilo," vyjadril sa Kuruc.


Ešte bývalé vedenie ministerstva životného prostredia sa rozhodlo, že najlepšie bude okolo skládky vybudovať nepriepustnú stenu. Dosahovať by mala až do hĺbky, kde by sa mala spojiť s nepriepustným dnom. "Na tomto pomyselnom hrnci by sa mala vytvoriť aj pokrievka na vrchu, ktorý by mala zabrániť tomu, aby to územie nebolo ďalej kontaminované," povedal generálny riaditeľ SIŽP Ján Jenčo.


V stenách by sa mali nachádzať čidlá monitorujúce stav podzemnej vody a takisto čerpadlá, vďaka ktorým by sa nemala šíriť ďalej. Príslušný stavebný úrad v Ružinove ešte začiatkom roka začal stavebné konanie, ktoré pre námietky účastníkov konania prerušili v apríli. "V súčasnosti tá realizácia viazne na tom, že nebolo tam vysporiadané vlastníctvo pozemkov. 20 percent tých pozemkov je v súkromnom vlastníctve. Momentálne prebieha vyvlastňovacie konanie," uviedol Jenčo.


Podľa našich informácií prebieha stále diskusia o tom, či dno pod skládkou je naozaj nepriepustné - a ak áno, tak do akej hĺbky. Podľa mnohých odborníkov je táto možnosť len dočasná a pritom stojí desiatky miliónov eur. "Je to zasa na posudzovaní viacerých odborníkov či tá metóda, ktorú zvolilo predchádzajúce vedenie je tá najlepšia," vyjadril sa Kuruc.


V prípade, že by sa zvolila druhá možnosť a tou je vývoz odpadu, bude potrebné nájsť vhodné riešenie, keďže cesty, po ktorých by sa odpad odvážal sú vysoko frekventované. "V Blízkosti sú aj domy, v ktorých bývajú ľudia, takže ani v noci by to nebolo možné," dodal Kuruc.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy