Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Dôchodca spadol z invalidného vozíka do rybníka. O život bojoval takmer hodinu
Zdielať na

Dôchodca spadol z invalidného vozíka do rybníka. O život bojoval takmer hodinu

SNINSKÉ RYBNÍKY / Dôchodca spadol z invalidného vozíka do rybníka, kde bojoval o život takmer hodinu. Nebyť skúsených a najmä všímavých policajtov zo Sniny, táto rybačka mohla byť pre ťažko chorého rybára poslednou.

Bolo krátko po ôsmej ráno, keď si policajná hliadka všimla pri rybníku invalidný vozík bez majiteľa. "Hliadka zastavila služobné motorové vozidlo a po vystúpení z vozidla spozorovala neznámeho muža, ako nehybne leží celý vo vode, asi pol metra od brehu a z vody mu bolo vidieť iba tvár. Muž slabým hlasom volal o pomoc," opísala situáciu hovorkyňa KR PZ Prešov Jana Ligdayová.

63-ročný rybár sa ešte o piatej ráno vybral na rybník chytať ryby. Má však problémy s chôdzou, preto sa pohybuje na elektrickom invalidnom vozíku. "Predtým, keď tu chodil, to bolo až strach pozerať, ako on k tej vode ide," skonštatovali miestni rybári. "Na brehu spadol a svahom sa skotúľal do rybníka, pričom z vody sa sám nevedel dostať," doplnila Ligdayová.

Členovia hliadky sa okamžite rozbehli k rybníku a muža opatrne vytiahli z vody na breh. Muž bol podchladený a ťažko sa mu dýchalo. "Posádka, ktorú sme vyslali na pomoc, ho ošetrila a previezla do nemocnice," vyjadrila sa hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová.

Len prednedávnom sa v spomínanom rybníku utopil mladý muž. Potápači zasahujú každé leto. Kúpanie je tu pritom zakázané. Potápači apelujú hlavne na mladých ľudí a upozorňujú, že nočné kúpanie v mútnej vode a alkohol môže mať fatálne následky. "Áno, vyzerá to romanticky, kúpanie pri mesiačiku, ale väčšinou tie vodné plochy nepoznajú. Pod vodnou hladinou môžu byť stromy, rôzne siete, háčiky, môžu sa do nich zamotať a aj dobrý plavec sa môže utopiť," vysvetlil vedúci Potápačskej skupiny ZB Humenné Peter Kordil.

Horný rybník v sninskej rekreačnej oblasti má bahnité, klzké dno, voda je kalná a viditeľnosť v nej je takmer nulová. "Je to veľmi ťažké, ide sa vlastne iba hmatom, čiže ja sa jednou rukou držím lana a druhou rukou hmatám," dodal Kordil.

V súčasnosti máme na Slovensku 5 potápačských skupín hasičov, ktoré sú v neustálej pohotovosti. Ročne sa len na východe Slovenska utopia v priemere traja až piati ľudia. Skúsený potápač Peter Kordil sa už neraz ponáral do nebezpečných vôd. Napriek riziku, ktoré táto práca obnáša, ho spolu s jeho tímom stále ženie vpred snaha urobiť všetko preto, aby ani jeden ľudský život nevyhasol zbytočne pod vodnou hladinou.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy