Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Záchranári z Malej Fatry mali plné ruky práce: V horách takmer porodila tehotná turistka
Zdielať na

Záchranári z Malej Fatry mali plné ruky práce: V horách takmer porodila tehotná turistka

MALÁ FATRA / Horskí záchranári z Malej Fatry majú za sebou náročný víkend. V sobotu pomáhali dvom ľuďom. Turista podcenil pitný režim, turistka sa zase vybrala na menšiu túru aj napriek tehotenstvu. Našťastie, sa do nemocnice aj vďaka rýchlemu zásahu horských profesionálov dostala včas a bábätko sa tak narodilo v nemocnici a nie pod holým nebom v horách.

Horskí profesionáli znášali 63-ročného muža z Jánošíkových dier. "Keď sme prišli k pacientovi, tak už bol stabilizovaný, bola tam sestrička, ktorá mu podala prvú pomoc," vyjadril sa príslušník HZS Malá Fatra Lukáš Gallo.

"Sme zistili, že vypil málo vody, takže aj to mohla byť príčina kolapsového stavu," skonštatoval príslušník HZS Malá Fatra Andrej Bárdy. Šiesti záchranári nabalili 63-ročného turistu do nosidiel a čakal ich náročný zostup cez Jánošíkove diery. "Samozrejme ten transport tými rebríkmi bol náročný," zhodnotil Gallo.

Pomoc horských záchranárov potrebovala aj 34-ročná tehotná žena, ktorej prišlo na menšej prechádzke náhle nevoľno. "Do terénu odišlo 5 záchranárov. Sme ju naložili na vozík a urýchlene sme ju transportovali do Štefanovej," povedal Bárdy.

Na turistku už v Štefanovej čakali záchranári, ktorí ju previezli do nemocnice. "Máme informácie, že dieťatko sa narodilo. Nevieme, či je to chlapček alebo dievčatko, ale malo by byť v poriadku," prezradil Bárdy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy