Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V kauze vraždy poslanca padol rozsudok. Obžalovaný je nevinný
Zdielať na

V kauze vraždy poslanca padol rozsudok. Obžalovaný je nevinný

BRATISLAVA / Súdny proces v kauze vraždy právnika a mestského poslanca Mareka Rakovského sa dostal do finále. Po takmer siedmich rokoch padol rozsudok. Obžalovaný je podľa špecializovaného trestného súdu nevinný.

"Obžalovaný Peter Paľov sa oslobodzuje spod obžaloby prokurátora pre skutok kvalifikovaný ako obzvlášť závažný zločin úkladnej vraždy," uviedol sudca. Rozsudok aj s odôvodnením vyniesol senát za približne 2 hodiny. Medzi hlavné dôvody uznania neviny bolo podľa súdu neprimerané množstvo nejasností v obžalobe. Tá sa opierala o pachové stopy z miesta činu a výpoveď utajeného svedka. Ten však podľa advokáta obžalovaného nehovoril o žiadnych podrobných či jasných skutočnostiach, ktoré by ho mali usvedčiť z vraždy.

"Kde sa nachádzala pachová stopa po 48 dňoch od dňa jej odobratia a doručenia na miesto, kde sa teda pachová stopa mala následne porovnávať, znalec ani nevedel odpovedať," vysvetlil advokát obžalovaného Tomáš Rosina.

"Podľa môjho názoru neboli správne vyhodnotené všetky dôkazy. Prokurátor využil svoje právo a podal odvolanie. Boli splnené zákonné podmienky aj na podanie obžaloby. Ako to vyhodnotil súd, vravím, bude to preskúmavané nadradeným súdom," hovorí prokurátor. Peter Paľov bol obžalovaný z vraždy mestského poslanca Mareka Rakovského. Zahynul v Žiari nad Hronom potom, čo v jeho aute vybuchla bomba.

Pod sedadlo vodiča ju mal podľa obžaloby pripevniť práve Peter Paľov. Pre nedostatok usvedčujúcich dôkazov ho ale súd oslobodil. V opačnom prípade mu hrozil až 25-ročný pobyt za mrežami.

"Ja si myslím, že keď bol odsúdený za to, čo nespravil, tak to bolo nespravodlivé, v tom prípade, teraz je to spravodlivé, nespravil to nikdy ten skutok," uviedol otec obžalovaného. 

"Vzhľadom na vyhlásenie oslobodzujúceho rozsudku, predseda senátu vydal príkaz na prepustenie obžalovaného z väzby na slobodu," rozpráva Katarína Kudjáková, hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu. Prokurátor sa voči rozhodnutiu súdu odvolal a prípad teraz poputuje na Najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy