Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Advokáta piťovcov špecializovaný trestný súd oslobodil spod obžaloby z nepriamej korupcie
Zdielať na

Advokáta piťovcov špecializovaný trestný súd oslobodil spod obžaloby z nepriamej korupcie

BRATISLAVA / Na lavicu obžalovaných sa na Špecializovanom trestnom súde posadil známy bratislavský advokát. Prokuratúra ho viní z nepriamej korupcie. Reč je o Dušanovi Daňovom, ktorý v minulosti zastupoval mafiána Jozefa Roháča alebo Piťovcov. Paradoxne kvôli nim skončil na súde a v stredu si vypočul rozsudok. Daňový sa v minulosti zviditeľnil aj svojou jazdou autom po hrádzi, kde vulgárne vynadal cyklistovi.

Dušan Daňový si podľa obžaloby vypýtal v roku 2011 od Piťovca Michaela Prokopa úplatky pre sudcov. Tí ho za peniaze nemali poslať do väzby. Prokop bol obvinený z drogovej trestnej činnosti. Štyritisíc eur mal dostať sudca Okresného súdu Bratislava I. Ďalších 14 tisíc eur malo skončiť u členov senátu Krajského súdu. Prokop pred rozhodnutím odvolacieho súdu, ale z krajiny ušiel do Thajska. Aktuálne je za mrežami v súvislosti práve s trestnou činnosťou spájanou s Piťovcami. Daňového obžalovali z nepriamej korupcie a o kauze rozhodoval ŠTS. Pred samosudcom dnes ako svedok vypovedal aj jeden z advokátov Mariána Kočenera, Martin Pohovej. Ten v tom čase robil Daňovému koncipienta.

"Neviem sa k tomu vyjadriť. Malo ísť o korupciu, ale povedali dve sumy neviem ako k tomu malo dojsť. Nepovedal mi to," uviedol svedok Martin Pohovej.

Na súde sa čítali výpovede sudcov, ktorých sa úplatky mali týkať. Tí akékoľvek tvrdenia, že mali dostať peniaze odmietli. Prokurátor žiadal pre Daňového trojročnú podmienku. Obhajoba trvala na Daňového nevine. Peniaze, ktoré Daňový dostal boli vraj zálohou za Prokopovú obhajobu a tú väčšiu sumu, 14 tisíc eur vraj nikdy ani nedostal.

"V tom čase keď sa to stalo nebola nejaká povinnosť vydávať príjmové pokladničné doklady. A tieto typy klientov o akých sa tu teraz hovorilo tu, tak z pravidla ani nechceli. Darmo ste im to vystavovali. Vidíte, že aj práca obhajcu je nebezpečná. Ako vás môžu obviniť pre nič za nič tí, ktorým ste robili predtým dobre," hovorí obhajca obžalovaného Ján Gereg.

Sudca Roman Púchovský advokáta Dušana Daňového oslobodil. Skutok vraj nie je trestným činom, a tak isto sa nedokázalo, že sudcovia dostali peniaze.

"Je to čiastkové rozhodnutie bude pokračovanie na Najvyššom súde. Som spokojný, áno, ďakujem pekne," tvrdí Dušan Daňový.

Rozsudok zatiaľ nie je právoplatný, prokurátor sa odvolal a tak bude mať posledné slovo Najvyšší súd. Dušan Daňový okrem toho, že obhajoval bratislavské podsvetie sa zviditeľnil aj svojou neslávnou jazdou autom po cyklistickej hrádzi neďaleko Bratislavy.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy