Skoro jasno
21°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Súd rozhodol o vzatí do väzby podnikateľa, ktorý bol obvinený v kauze korupcie v štátnych lesoch
Zdielať na

Súd rozhodol o vzatí do väzby podnikateľa, ktorý bol obvinený v kauze korupcie v štátnych lesoch

BANSKÁ BYSTRICA / Obchodníka s drevom z Liptova poslal v sobotu večer Špecializovaný trestný súd v Banskej Bystrici do väzby. Podľa prokuratúry je zapletený do korupčného škandálu v štátnych lesoch. Zadržali ho počas policajnej akcie "Percentá II".

Prokurátor žiadal väzbu, do Banskej Bystrice ho priviezli krátko pred šiestou večer. Na rukách mal putá a tvár si po celý čas ukrýval za papiere, podnikateľa obchodujúceho s drevom eskortovali policajti pred sudcu pre prípravné konanie. "Vypovedá on od začiatku, skutok sa nestal a on tie osoby ani veľmi nepozná, považuje to za absurdný nezmysel," uviedol obhajca Ondrej Zachar.

Podľa obvinení prípad súvisí s korupciou v štátnych lesoch. Pre zatiaľ nestotožnenú osobu v štátnom podniku mal žiadať úplatok. A to od podnikateľa výmenou za to, že vyhrá verejné obstarávanie súvisiace s dopravou dreva za viac ako 10 miliónov eur. Úplatok mal byť vyplácaný postupne v podobe fiktívnych zmlúv vo výške 10 percent.

Podnikateľ čelí obvineniu z prijímania úplatku a legalizácie príjmu z trestnej činnosti. "Sudca rozhodol o vzatí do väzby," vyjadrila sa prokurátorka Renáta Ontkovičová. Policajná akcia "Percentá II" nadväzovala na minulotýždňový zásah, pri ktorom zadržali a zobrali do väzby bývalého obchodného riaditeľa štátnych lesov Tomáša Kloučka a banskobystrickú obchodníčku s drevom. Klouček pritom ešte ako top manažér štátneho podniku rozbiehal systém proti korupcii, teraz ho paradoxne z korupcie obvinili.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy