Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
GP vyšla von so šokujúcimi číslami. Domáce násilie narástlo o polovicu
Zdielať na

GP vyšla von so šokujúcimi číslami. Domáce násilie narástlo o polovicu

BRATISLAVA / Koronavírus v mnohých ukazovateľoch pozitívne ovplyvnil kriminalitu. Od začiatku roka došlo k poklesu trestných činov lúpeží ako aj krádeží. Mierne klesol i počet vrážd. No čo sa týka domáceho násilia, generálna prokuratúra vyšla von zo šokujúcimi číslami. Počet trestných konaní sa oproti minulému roku zvýšil takmer o polovicu.

Viacerí odborníci upozorňovali počas mesiacov marec a apríl na väčšie riziko domáceho násilia. Pre karanténu a obmedzenú socializáciu sa spočiatku počet prípadov javil dokonca prekvapivo nižší než po minulé roky. Akonáhle sa ale začali opatrenia uvoľňovať,ukázala sa realita.

"Tie prvé 4 mesiace tohto roka sme zaznamenali 49-percentný nárast ani nie počtu oznamovateľov ako počtu trestných konaní vedených pre zločin blízkej a zverenej osoby," hovorí trestná prokurátorka Barbora Hubertová. 

Stúpol aj počet obvinených v súvislosti s domácim násilím, a to o 47 percent. Zatiaľ, čo vlani evidovala generálna prokuratúra 83 prípadov, za to isté obdobie tohto roka je to 122.

Najčastejšími obeťami boli ženy a seniori. Koncom apríla aj také prípady riešili aj policajti z Nového mesta nad Váhom. "Dvadsaťdeväťročný muž z okresu Nové Mesto nad Váhom sa mal vyhrážať svojej manželke zapálením, bezdôvodne kričať a vulgárne jej nadávať a mal ju aj fyzicky napádať," opísala hovorkyňa trenčianskych policajtov Danka Adámiková. Tento muž mal dokonca surovo zbiť aj vlastného otca. Nepáčilo sa mu, že sa postavil medzi neho a nevestu. Ďalším z mužov, ktorého z domu odviedli v putách, bol 52-ročný Novomešťan. Ten mal vyčíňať najmä pod vplyvom alkoholu.

"Muž sa mal vyhrážať svojej družke zabitím, podpálením bytu, mal ju fyzicky napádať, čo sa neustále stupňovalo a čím obvinený u ženy vzbudil dôvodnú obavu o svoj život a zdravie," dodáva Adámiková. Obidvoch mužov sudca zobral do väzby. Pričom im hrozí trojročné väzenie.

Mierne zvýšený počet trestných činov v rámci domáceho násilia eviduje aj polícia. Od začiatku roka 515. Toto číslo však označila polícia ako latentné. Predpokladá totiž, že s uvoľnením spoločenského života sa počet oznámení ešte môže zvýšiť.

"S domácim násilím súvisia viaceré trestné činy, okrem iného je to týranie blízkej osoby a zverenej osoby, nebezpečné vyhrážanie, nebezpečné prenasledovanie, ublíženie na zdraví," povedala Denisa Bárdyová z Prezídia PZ. V prípade domáceho násilia je v našom zákone už niekoľko rokov zakotvený aj tzv. inštitut vykázania z domáceho obydlia. Policajt môže násilnika vykázať až na 10 dní.

"Policajti ho čoraz viac využívajú. Za posledné 4 mesiace tak urobili v 343 prípadoch," povedala Bárdyová. Vo viacerých prípadoch skončili násilnici aj vo väzbe. Polícia ako aj prokuratúra apelujú na obete, aby sa nebáli prehovoriť. Urobiť tak môžu nielen na linke 158, či priamo na policajnom oddelení, ale aj prostredníctvom špeciálnej emailovej adresy či na bezplatné telefónne číslo Generálnej prokuratúry. Taktiež prostredníctvom aplikácie alebo rôznych združení na pomoc obetiam násilia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy