Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pál Csáky vypovedal na súde. Zavraždený exprimátor Hurbanova sa vraj bál o svoj život
Zdielať na

Pál Csáky vypovedal na súde. Zavraždený exprimátor Hurbanova sa vraj bál o svoj život

BRATISLAVA / Na Špecializovanom trestnom súde v Banskej Bystrici v utorok vypovedal Pál Csáky. Bývalý europoslanec a predseda SMK bol predvolaný ako svedok v kauze vraždy ex-primátora Hurbanova. Na lavici obžalovaných je Alena Zsuzsová, jej bývalý šofér Vladimír Mosnár a Basternakov protikandidát Roman Ostružlík. Csáky dnes povedal, že Basternak sa bál o svoj život a chodil v nepriestrelnej veste.

Bývalý šéf SMK sa v utorok ocitol v pozícii svedka. Zavraždeného exprimátora Hurbanova Lászlóa Basternaka dobre poznal, bol totiž okresným šéfom strany v Komárne. Ako na súde povedal, Basternak mal v čase pred vraždou strach. "Videl som, že sa veľmi bojí, že je v strese a keď som povedal, že čo sa okolo teba deje, tak povedal, že sú tam ľudia, ktorí sa nezastavia pred ničím, to už bolo po prvom pokuse a jeho likvidáciu," uviedol. 

Aj na sneme strany vraj sedel v nepriestrelnej veste. "Keď som vošiel do miestnosti bolo horúco, on sedel v saku a keď si mal dať dole, tak povedal, že nemôže, lebo má nepriestrelnú vestu," dodal Csáky. 

​Rozprávať mu mal o projekte kanalizácie a že to nedostali ľudia, ktorí mali. "Jeho tvrdenia v podstate iba potvrdzujú doterajšie tvrdenia, že je tam možný politický motív v tejto vražde, na čo ukazuje pán Ostružlík," vyjadril sa obhajca Štefan Neszméry. 

"Svedok vypovedal rovnako ako v prípravnom konaní, táto výpoveď nie je podstatná v prípade preukazovania viny, dokazovanie nie je ukončené," uviedol prokurátor ÚŠP. 

S Alenou Zsuzsovou si to celé vraj spojil po jej zadržaní v prípade vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice. "Keď sa prevalil prípad okolo Kuciaka, tak som povedal, že toto pôjde ďalej a to sa zastaví možno u pána Basternáka, lebo také bolo obdobné pozadie, keď som zistil, že páchatelia sú z toho regiónu, tak som mal pocit, že to je ten istý rukopis," povedal ešte Csáky. 

V procese už vypovedala väčšina dôležitých svedkov, vrátane samotného vykonávateľa vraždy Štefana Kaluza aj vdovy po zavraždenom exprimátorovi. Súd dokonca vypočul vešticu, ku ktorej Alena Zsuzsová chodievala.

Zsuzsová na proces nechodí. Podľa obhajcu sa pripravuje na pojednávanie v kauze vraždy novinára a jeho snúbenice. 

Pozrite si súvisiacu reportáž: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy