Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Ľudská bezohľadnosť nepozná hraníc: Za dedinou našli viac ako 40 vriec plných odpadu
Zdielať na

Ľudská bezohľadnosť nepozná hraníc: Za dedinou našli viac ako 40 vriec plných odpadu

BRESTOVANY / Počas aktuálnych opatrení si ľudia zrejme myslia, že nefunguje odvoz dopadu. Inak sa nedá vysvetliť to, že niekto do ťažšie dostupného terénu vyviezol vyše 40 vriec odpadu, prevažne nádob s konzumným olejom. Prípadom sa už zaoberá polícia.

Radi sa chválime tým, že Slovensko je malebná krajina...a potom prídu takí, ktorí to všetko pokazia. Ako napríklad tí, ktorí nechali v strede poľa kopu smetí. Už zdiaľky bolo cítiť hlavne pach oleja na vyprážanie, ktorý sa šíril od vriec. Páchateľ, ktorý na miesto priniesol vrecia, odignoroval aj tabuľku s prosbou miestnych - ktorí sa pravidelne starajú o svoju obec a jej okolie. "Včera mi na obecný email došla správa, že v katastri Horné Lovčice sa nachádza takto vyhodený odpad. Takže dnes sme s riaditeľom OPZ išli na miesto teda, zhodnotili situáciu, zavolali vyšetrovateľa pretože je toho viacej," povedal starosta obce Brestovany Ondrej Kuhajda. 

Popoludní všetky vrecia previezli pred obecný úrad. Zaplnili celý kontajner na odvoz odpadu. "Tam je prístup aj od hlavnej cesty. To je niečo z nejakej prevádzky, kde sú reštauračné služby, lebo sú tam plastové fľaše od oleja použitého, od rastlinného," poznamenal starosta Kuhajda.

Starostu obce mrzí, že sa niektorí ľudia uchýlia k takémuto kroku. Cesta autom naloženým vreciami, bola v teréne určite náročnejšia, ako jeho odvoz do neďalekého areálu firmy, ktorá likviduje odpad. Náklady na jeho odvoz a likvidáciu sú teraz vyššie, než keby páchateľ nechal vrecia pri kontajneroch.  "My tu máme zberný dvor, ja si myslím, že to sú ľudia nie z dediny, ktorí sa toho potrebujú zbaviť, ale takýmto spôsobom určite nie. Poškodzuje to to životné prostredie," vyjadril s voj názor starosta. 

Teraz postupne sa pri vyšetrovaní zamerajú na všetky vrecia a pokúsia sa nájsť stopu, ktorá ich privedie k páchateľovi. Pri takomto veľkom objeme odpadu im to chvíľu potrvá, ale väčšinou sa podarí nájsť stopu. "Potom spoločnosť príde, odvezie to a vyčíslia nám náklady, ktoré si potom budeme uplatňovať v tom trestnom konaní, ak by sa zistil páchateľ," dodal starosta. 

"Vyšetrovateľ, ktorý si prípad prevzal začal vo veci trestné stíhanie pre podozrenie z prečinu neoprávneného nakladania s odpadmi. Prípadom sa naďalej zaoberáme," informovala hovorkyňa polície. V prípade, že sa podarí vypátrať páchateľa, ktorý vyviezol odpad do poľa, môže mu za takéto konanie hroziť až niekoľko ročný pobyt za mrežami.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy