Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Lučenčan sa po príchode z Anglicka chcel prihlásiť do štátnej karantény. Inštrukcií sa ale nedočkal
Zdielať na

Lučenčan sa po príchode z Anglicka chcel prihlásiť do štátnej karantény. Inštrukcií sa ale nedočkal

ANGLICKO/SLOVENSKO / Lučenčan Marek sa vrátil zo zahraničia domov. Z Anglicka cestoval vlastným autom. Na Slovensku sa dobrovoľne chcel prihlásiť do štátnej karantény. Na SMS-ku s inštrukciami však čakal márne. Nakoniec nocoval v aute.

"Nachádzame sa na Slovensku, 5 km za hraničným priechodom s Českou republikou, na pumpe - odpočívadlo Sekule," uviedol Marek, Slovák prichádzajúci zo zahraničia. Lučenčan Marek sa nám ozval po tom, čo absolvoval 2000 kilometrov dlhú cestu autom a dostal sa na Slovensko.

"Som bol presvedčený, že po 30 hodinovej ceste z Anglicka autom, ma pošlú rovno do štátnej karantény. Čo sa nestalo, napriek tomu, že vláda to avizuje," povedal Marek. "Nariadenia o povinnej karanténe pre každého, kto príde zo zahraničia na územie SR bude platné v priebehu hodín, maximálne niekoľkých dní," vyjadril sa hovorca MV SR Petar Lazarov.

Regionálny úrad verejného zdravotníctva mu odporučil domácu karanténu, túto možnosť ale odmietol. "Vzhľadom na to, že nechcem svoju rodinu vystavovať možnému riziku," vysvetlil Marek. Aby sa dozvedel čo ďalej, musel volať tiesňovú linku 112. Tak má urobiť podľa hovorcu každý, kto má záujem o dobrovoľné umiestnenie v karanténnom stredisku. Na Slovensku ich je momentálne 16. "V následnom kroku dostane prostredníctvom SMS ďalšie inštrukcie, napr. kam sa má dostaviť , čo všetko má dodržiavať a koľko stojí celodenná strava v ubytovaní," povedal Lazarov.

Marek volal prvýkrát krátko po dvanástej na obed. "Tam ma zaevidovali ako dobrovoľného žiadateľa o štátnu karanténu, kde mi povedali, že mi pošlú SMS s ďalšími inštrukciami. No 5 hodín sa tak nestalo. 5 hodín čakám tu na parkovisku, 5 km za priechodom a čakám, čo bude," vyjadril sa Marek. "Ja samozrejme chápem, že majú toho veľa, že nie som jediný, ale 5 hodín?" dodal Lučenčan.

Potom to skúšal ešte dvakrát, SMS-ky s inštrukciami však nedostal. Nakoniec sa rozhodol v aute prespať. Podľa hovorcu ide o ojedinelý prípad. "K prípadu pána z Lučenca nevieme povedať presne, kde sa stala chyba. Nakoľko boli dodržané všetky postupy a všetky SMS s inštrukciami boli odoslané okamžite po telefonáte," zhodnotil Lazarov.

V sobotu ho kontaktovali telefonicky, no Marek sa napokon rozhodol inak. "Sadol som ráno do auta a vybral som sa domov. Príbuzní mi pripravili provizórne ubytovanie na chate, kde neprídem s nikým do kontaktu," vyjadril sa Marek.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy