Zatiahnuté
11°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
V okrese Lučenec pokutovali prvých ľudí za porušenie domácej karantény
Zdielať na

V okrese Lučenec pokutovali prvých ľudí za porušenie domácej karantény

LUČENEC / Keď nepomáha prevencia, musí nastúpiť represia. V okrese Lučenec už pokutovali prvých ľudí za porušenie domácej karantény. Regionálny úrad verejného zdravotníctva za to môže udeliť sankciu až do výšky 1 659 eur.

Vrátili sa zo zahraničia, platila pre nich teda povinná dvojtýždňová izolácia. Traja muži z obcí v okrese Lučenec ju ale nedodržali. "Dostali sme podania od príslušníkov polície za nedodržiavanie určenej karantény a bola im vyrúbená regionálnym úradom každému jednému pokuta po 250 eur," uviedla riaditeľka RÚVZ Lučenec Jarmila Lehotayová.

"Možno je to aj taká výstraha. Myslím si, že aj RÚVZ k tomu pristúpil aj práve pre to, aby sme si uvedomili, že je toto veľmi dôležité dodržiavať tieto hlavné zásady," vyjadrila sa primátorka Lučenca Alexandra Pivková. "Ten pán,alebo pani, alebo dotyčná nemá vychádzať z domu. Nemajú ju navštevovať ľudia, ani osoby blízke. Ona nemá navštevovať, ani chodiť povedzme po dedine," povedala Lehotayová.


V okrese je momentálne v domácej karanténe viac ako 300 občanov, každý deň sa ale tento údaj mení. "Vracajú sa nám opatrovateľky z Rakúska, takže môžeme očakávať, že tie týždňové čísla budú omnoho vyššie," skonštatovala Pivková.


Mesto Lučenec prijalo niekoľko opatrení na zabránenie šíreniu nákazy. Každý deň zasadá krízový štáb, vyzývajú ľudí k tomu, aby zostávali doma, pokiaľ je to možné, nápomocní sú tým, ktorí o to požiadajú. "Šijeme si vlastné rúška bavlnené, každý deň rozdávame cez dobrovoľníkov, cez mestskú políciu rúška našim obyvateľom. Dezinfikujeme, robíme roznášku stravy, roznášku nákupov a aj liekov z lekární," povedala Pivková.


O pomoc ich môžu požiadať aj ľudia, ktorí musia byť v domácej karanténe a nemajú príbuzných, či známych, ktorí by im napríklad nakúpili. "Majú možnosť zavolať na linky mesta a my im túto službu bezplatne zabezpečujeme. Takže ja verím tomu, že to zvládneme," dodala Pivková.

Krásne gesto taxikárov zo Sniny. Počas pandémie bezplatne pomáhajú seniorom s nákupmi. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy