Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Ľudia by mali prestať riskovať. Za nedodržanie domácej karantény im môže hroziť aj väzenie
Zdielať na

Ľudia by mali prestať riskovať. Za nedodržanie domácej karantény im môže hroziť aj väzenie

BRATISLAVA / Niektorí ľudia berú na ľahkú váhu slová odborníkov, ktorí pre koronavírus odporúčajú zdržiavať sa doma a nie v dave. Dokonca sa nájdu aj takí, ktorí sa vrátili zo zahraničia a ignorujú povinnú 14-dňovú karanténu. Za takéto nezodpovedné konanie im hrozí vysoká pokuta a dokonca až 10-ročný pobyt za mrežami.

Napriek donekonečna opakovaným informáciám, ako sa správať počas týchto dní, keď boli vyhlásené mimoriadne opatrenia, stále sa nájdu ľudia, ktorí si myslia, že ich sa to netýka.

Ale nájdu sa aj takí, ktorí tieto dni berú ako dovolenku, prázdniny a s rodinou trávia čas v spoločnosti iných ľudí. V skupinách. Plné parkoviská a cesty v horách. V nákupných centrách ľudia, ktorí si tam prišli oddýchnuť.

Dokonca niektorí, ktorí majú byť v povinnej karanténe vychádzajú zo svojich obydlí medzi ľudí. "Pokuta do výšky 1659 eur hrozí fyzickým osobám a pokuta až do výšky 20000 eur právnickým osobám za nedodržanie nariadenej karantény," informovala policajná hovorkyňa Denisa Bárdyová. 

Preto je asi na mieste zopakovať ako sa máme počas týchto (zatiaľ) dvoch týždňov správať.

1. V prvom rade maximálny možný čas tráviť doma.
2. Deti nepúšťať samé von.
3. Pri nutnom pobyte vonku a kontakte s ľudmi, používať rúško.
4. Vyhýbať sa väčšej skupine ľudí.
5. Nechodiť do potravín denne. Nakupovať nech chodí len jeden člen rodiny, nikdy nie s deťmi.
6. Poriadne si umývať ruky mydlom a teplou vodou minimálne 30 sekúnd.
7. Ak nemáte rúško, zakrývajte si v spoločnosti ústa a aj nos! aspoň šatkou, ktorú potom vyperiete.

Ľudia, ktorí sa vrátili zo zahraničia musia stráviť čas v povinnej 14-dňovej karanténe doma. Nesmú opustiť svoje obydlie. Ak by v karanténne opatrenia ignorovali, môžete ich nahlásiť. V podstate musíte, robíte to aj pre vaše dobro. "Naozaj je stále veľa ľudí, čo vychádzajú von. Budeme musieť sprísniť aj represiu," vraví premiér Peter Pellegrini. 

"Ak sa u danej osoby potvrdí ochorenie, úrad bude informovať políciu a danej osobe bude hroziť väzenie v rôznych dĺžkach, od 1 do 10 rokov," dodala Bárdyová. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy