Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Kontroly malých migrantov na Slovensku: Zisťovali sme, ako u nich prebiehajú prehliadky v súvislosti s koronavírusom
Zdielať na

Kontroly malých migrantov na Slovensku: Zisťovali sme, ako u nich prebiehajú prehliadky v súvislosti s koronavírusom

MEDZILABORCE / Na Slovensko prichádzajú ročne desiatky malých migrantov bez rodičov. Zisťovali sme, či a ako u nich prebiehajú zdravotné prehliadky v súvislosti so šíriacim sa koronavírusom.

Každý maloletý bez sprievodu, ktorý prichádza do zariadenia v Medzilaborciach musí prejsť dôkladnou lekárskou prehliadkou. Jej súčasťou sú aj laboratórne vyšetrenia a testy. "Potom je umiestnený do takzvanej prijímacej časti zariadenia, kde sa čaká na výsledky laboratórnych testov. Tam je umiestnený 21 dní," uviedla hovorkyňa ÚPSVAR SR Jana Lukáčová.

​Je to miestnosť, kde je maloletý cudzinec v karanténe a neprichádza do kontaktu s ostatnými umiestnenými deťmi. "Na základe laboratórnych testov, lekárskeho vyšetrenia potom prechádza do celého zariadenia a môže sa voľne pohybovať. Samozrejme závisí to od toho, či je zdravotne v poriadku," dodala Lukáčová.

V zariadení pre maloletých migrantov bez sprievodu v Medzilaborciach je momentálne 13 cudzincov. Najmladšie z týchto detí má pritom iba dva roky. Naposledy sem priviezli dvoch tínedžerov zo Sýrie vo veku 16 a 17 rokov, ktorých zadržali v blízkosti slovensko – ukrajinskej hranice.

V zariadení sú tiež maloletí z Afganistanu z Českej republiky, z Vietnamu, Pakistanu a zo Somálska. "Po uistení sa, že maloletí sú zdravotne v poriadku, netrpia žiadnymi chorobami, nastupujú do bežného života," uzavrela Lukáčová.

Podľa zamestnancov zariadenia je však častejším problémom ako ochorenie to, že maloletí klamú o svojom skutočnom veku. Aj dvoch Sýrčanov museli najprv poslať na určenie takzvaného kostného veku.

Úrady zriadili infolinky kvôli koronavírusu. Niektoré inštrukcie sú ale prinajmenšom pochybné. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy