Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Nitre úradoval falošný plynár. Zisťovali sme, ako jednoducho dokážete odhaliť, že ide o podvod
Zdielať na

V Nitre úradoval falošný plynár. Zisťovali sme, ako jednoducho dokážete odhaliť, že ide o podvod

NITRA / Podvodník sa v Nitre vydáva za zamestnanca plynární. Oklamal už minimálne dve dôchodkyne. Tvrdil im, že prišiel na kontrolu a potom za údajnú službu pýtal peniaze. Zisťovali sme aj to, ako postupujú pri návštevách domácností skutoční plynári.

Slušne vyzerajúci muž, zazvonil na dvere 85-ročnej ženy a jeho obeťou sa stala aj 79-ročná pani. Povedal, že prišiel urobiť kontrolu plynového potrubia a meradiel. Ženy ho pustili do bytu bez toho, aby si vypýtali preukaz zamestnanca. Páchateľ ich požiadal, aby mu sprístupnili šachtu, ktorá sa nachádza na toalete. Práve tam majú dôchodkyne plynové merače.

​"Neznámy muž otvoril okienko vedúce do šachty a rukami pochytal merač plynu. Potom si od ženy vypýtal poslednú faktúru za dodávku zemného plynu," uviedla hovorkyňa KR PZ Nitra Renáta Čuháková. Ženy mu išli po faktúru, do ktorej muž dlhšie pozeral, a potom niečo zapisoval. Všetko pôsobilo tak, akoby išlo o skutočného plynára.

"Na faktúru si poznačil zopár údajov a vypýtal si 50 eur, ktoré mu poškodená dala," dodala Čuháková. V tomto prípade je jasné, že išlo o podvod. Po mužovi polícia pátra. Slovenská plynárenská spoločnosť upozorňuje, že ich zamestnanci nikdy nepýtajú od ľudí finančnú hotovosť. "Prípadné spoplatnené úkony sú vždy fakturované, prípadne odoslané elektronicky," vyjadril sa hovorca SPP Milan Vanga.


Podvodníka dokážete odhaliť jednoducho aj tak, že do bytov plynári nechodia na žiadne kontroly. Len v prípade ak ide o nahlásenú poruchu alebo haváriu. "Meradlo spotreby plynu kontrolujú iba v prípade mimoriadneho odpočtu zemného plynu alebo pri výmene meračov," dodal Vanga.


Ak si chcete pracovníka plynární preveriť, je povinný ukázať preukaz s identifikačným číslom, ktoré si viete následne overiť na informačnej linke. Spoznáte ho aj podľa oblečenia. "Pracovník distribučnej spoločnosti má montérky zelenej farby s viditeľným logom spoločnosti SPP," uviedol hovorca SPP.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy