Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Panika okolo koronavírusu ohrozuje ťažko chorých ľudí. Niektorým sanitkám chýbajú potrebné ochranné pomôcky
Zdielať na

Panika okolo koronavírusu ohrozuje ťažko chorých ľudí. Niektorým sanitkám chýbajú potrebné ochranné pomôcky

BRATISLAVA / Hlavnou témou ostatných dní je koronavírus. Situáciu pozorne sledujú aj záchranári. Podľa našich informácií potrebné ochranné pomôcky zatiaľ nemajú všetky posádky sanitiek.

Naši záchranári často netušia, čo ich na mieste výjazdu čaká. "Je veľmi dôležité, aby záchranári mali všetky potrebné pomôcky k ochrane pred koronavírusom, lebo samozrejme, ak by ochoreli záchranári, tak by bol z toho problém," povedal prezident SKZZ František Majerský. Denne sa ale stretávajú s tými, ktorí už majú infekčné ochorenia - žltačku, tuberu a iné. "Máme rúška, rukavice, veci, ktoré sú potrebné, aby sme zabránili infekčným chorobám," dodal Majerský. 

​Sú však naši záchranári dostatočne chránený aj pred prípadným výskytom koronavírusu? Rúška nestačia, potrebné sú respirátory a špeciálny odev. Podľa nášho zdroja však týmito prostriedkami nie je vybavená každá sanitka. "Poskytovatelia zo svojich vlastných rezerv investujú do toho. aby ich posádky boli dostatočne vybavené osobnými ochrannými prostriedkami, ktorými vedia previezť infekčného pacienta. Každý kraj na Slovensku má dostatok sanitiek, ktoré sú aj personálne, aj materiálno-technicky pripravené na to, aby mohli previezť pacienta, ktorý má podozrenie na akúkoľvek infekčnú chorobu," uviedol prezident asociácie ZZS Matej Polák.

V prípade vyhlásenia epidémie musí ochranné prostriedky zabezpečiť štát. Záchranári však upozorňujú na jeden dôležitý, no veľmi smutný fakt. Tí, ktorí kupovali rúška a dezinfekčné prostriedky vo veľkých množstvách, ohrozili tých, ktorí tieto prostriedky akútne potrebujú. "Nerozumiem, prečo si niekto kúpi domov 10 kartónov rúšok a 10 litrov dezinfekčného. Treba si uvedomiť, že tieto pomôcky chýbajú pacientom, ktorí majú úplne iné ochorenia. A momentálne je problém ich zabezpečiť," skonštatoval Majerský. 

Ľudia by sa podľa záchranárov mali začať sústrediť najmä na fakty. "Aby sa upokojili a čítali stránky, ktoré sú oficiálne - ako ministerstvo zdravotníctva, úrad verejného zdravotníctva, ktoré presne popisujú, čo majú robiť. Hlavne ľudia, ktorí boli v zahraničí, aby sa zdržiavali doma a ak sa u nich príznaky objavia, aby zavolali kompetentným," dodal Majerský. 

"Každého pacienta, u ktorého je podozrenie na koronavírus riešime s príslušným hygienikom. Ten určí aj stupeň bezpečnosti, podľa ktorého sa takýto pacient preváža," uviedla hovorkyňa OS ZZS SR Alena Krčová. "Zdraví ľudia by mali toto ochorenie bez problémov prežiť a mali by sa vrátiť do svojho života," ubezpečuje Majerský. 

Ohrození sú najmä ľudia v seniorskom veku. "Tí ktorí majú kardiovaskulárne ochorenia, diabetické," povedal Majerský. Koronavírus záchranári nepodceňujú, no prvoradí sú pre nich pacienti, ktorí ich pomoc potrebujú práve teraz. "Záchranka chodí denne k 15000 výjazdom a úplne iným vážnym veciam, ktoré pacienta môžu ohroziť a môžu mu spôsobiť život ohrozujúce stavy a my momentálne riešime paniku, strach a stres, ktoré momentálne nie sú na mieste," uzavrel Majerský. 

Na Lekárskej fakulte UK prerušili výučbu pre podozrenie na koronavírus. Podľa informácií TV JOJ by malo ísť o iránskeho študenta. Viac sa dozviete vo VIDEU:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy