Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Policajná akcia Atóm mala pokračovanie
Zdielať na

Policajná akcia Atóm mala pokračovanie

MOCHOVCE / Podľa polície sa pri dostavbe tretieho a štvrtého bloku zamieňali materiály, ktoré mali byť na stavbe použité. Údajne sa použili tie menej kvalitné. Zistili to aj Slovenské elektrárne počas plánovanej kontroly.

Policajti, spolu so špecializovaným tímom Elekto prehľadávali priestory dostavby 3 a 4 bloku aj dnes. Robili aj špeciálne merania. "Skutočnosti, ktoré sú nevyhnutné pre trestné konanie policajti zisťujú aj špecifickými meraniami." hovorí riaditeľka PPZ SR Denisa Bárdyová. 

Razia, je zameraná na podvod s materiálmi použitými pri výstavbe. Policajtom pomáhali aj rôzni odborníci z viacerých odvetví, ale aj profesionálni vojaci s armádnou technikou. Je podozrenie, že externé firmy, použili počas výstavby úplne iné materiály zrejme nižšej kvality, za aké slovenské elektrárne zaplatili. Podľa vyjadrení z elektrární sa to prevalilo, počas plánovanej kontroly.  "Bol identifikovaný nesúlad v kvalite dodaného materiálu. Následne začalo komplexné interné preverovanie komponentov od dodávateľa tohto materiálu." 

Podľa hovorkyňe prezídia policajného zboru mali byť dodávané materiály, ktorých pôvod, kvalita a ani zloženie nemali zodpovedať materiálu, za ktorý bol vydávaný.

Získali sme aj vyjadrenie jedného z kľúčových dodávateľ dostavby, ktorého v tejto súvislosti tiež preveruje polícia. Vo vyjadrení nám povedali, že sa tiež cítia poškodení.  "Od prevedenia auditu u svojich dodávateľov, ktoré pravdepodobne viedli ku vzniku konkrétnych podozrení a nezhody v dokumentácii, intenzívne a transparentne preverujeme rozsah a kapacity zistených nezhôd." konštatuje hovorca dodávateľov Ján Škoda.

V slovenských elektrárňach sme sa pýtali či teraz nebude spochybnená bezpečnosť 3 a 4 bloku, a či sa neoddiali termín spustenia, ktorý je plánovaný o niekoľko mesiacov."V tejto chvíli nie je možné vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie poskytnúť ďalšie informácie. Po ukončení kontrol posúdime ďalšie kroky a vyvodíme voči zodpovedným dôsledky." konštatoval hovorca EMO Miroslav Šarišský.

NAKA zasahovala aj v Pôdohospodárskej platobnej agentúre. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy