Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Dostane sa Borža na slobodu? Košického bossa chcú prepustiť kvôli zdravotným problémom
Zdielať na

Dostane sa Borža na slobodu? Košického bossa chcú prepustiť kvôli zdravotným problémom

KOŠICE / Košický súd v stredu rozhodol o prerušení väzenia na jeden rok pre bývalého bossa Dušana Borženského vzhľadom na jeho vážny zdravotný stav. Uznesenie súdu však nie je právoplatné. Prokurátor podal sťažnosť.

Aj keď bývalého bossa Dušana Borženského v ostatnom roku na slobodu nepustili, tentokrát sa o ňu pokúsil požiadať opäť. V minulosti boss košického podsvetia si odpykáva 23-ročný trest za spolupáchateľstvo v prípade troch vrážd. V súčasnosti strávil doposiaľ 19 rokov za mrežami.

Na súd sa však tentokrát nedostavil kvôli vážnej chorobe. "Vzhľadom k tomuto ochoreniu si myslím, že mal byť liečený mimo väznice," reagoval advokát obžalovaného Tibor Bacsó. 

S návrhom na prerušenie väzenia na účely liečby prišlo občianske združenie Maják nádeje, s ktorým Borženský aktívne spolupracuje. "Na základe toho, že vznikli nové skutočnosti, že je vlastne veľmi vážna diagnóza, ktorá je zistená v jeho zdravotnom stave, tak sme menili žiadosť z podmienečného prepustenia na žiadosť o prerušenie výkonu trestu," vysvetlila Soňa Vancáková z OZ Maják nádeje. 

"Prerušujeme výkon trestu odňatia slobody na dobu jedného roka vzhľadom na to, že liečba, ktorú vyžaduje zdravotný stav odsúdeného, je zdĺhavá," argumentovala predsedníčka senátu súdu. Po uplynutí jedného roka súd prehodnotí, či výkon trestu bude naďalej potrebný. "Ťažko povedať, čo bude o rok, či bude niečo o rok," poznamenal advokát obžalovaného. 

Prokurátor sa priamo v súdnej sieni odvolal, a tak celý prípad skončí na krajskom súde. "Dopredu som vedela, že to takto dopadne. Nie som s tým spokojná, že sa odvolal, ale, žiaľbohu, tu sa spravodlivosti človek veľmi ťažko dovolá, pretože všetko, čo pán prokurátor urobí alebo pán prokurátor povie, je nariadené z vrchu," myslí si dcéra obžalovaného Simona Borženská. Dcéra Simona aj napriek odvolaniu naďalej bojuje za otca."Ja budem stále bojovať za to a budem stále pri ňom stať," dodala. 

Borža napísal príbeh o mravčekovi. Viac sa dozviete vo videu: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy