Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Polícia opäť otvorila prípad detí, ktoré brutálne týrala babička. Podozreniam čelia aj úradníci zo sociálky
Zdielať na

Polícia opäť otvorila prípad detí, ktoré brutálne týrala babička. Podozreniam čelia aj úradníci zo sociálky

PRAHA / Polícia znovu otvorila prípad detí, ktoré brutálne týrala ich babička. Vinníčka je síce za mrežami, ale podozreniam čelia úradníci zo sociálky. Písali totiž hodnotenia bez toho, aby deti naozaj videli.

Soňa Konvičková si za 6 trestných činov, ktoré spáchala na svojich vnúčatách, v súčasnosti odpykáva 8-ročný trest. 62-ročná žena mala maloletým deťom robiť zo života peklo. Deti mala fyzicky týrať, mlátiť päsťami do tváre a často nechávať o hlade. 7-ročnú Valériu nikto už dva roky nevidel, podľa príbuzných je najskôr po smrti. "Ja si myslím, že ju utýrala a zabila," vyjadrila sa teta malej Valérie. 

​Rozsudok je právoplatný, ale prípad nekončí, polícia ho znovu otvorila. Tentoraz si posvieti na pracovníkov zo sociálky. Tí sa totiž podľa polície mohli dopustiť trestného činu marenia vyšetrovania. Zatiaľ nebol nikto obvinený.

Sociálne pracovníčky mali byť v byte vinníčky niekoľkokrát už keď bola Valéria niekoľko mesiacov nezvestná. Podľa polície sa mali uspokojiť s tým, že v byte bolo upratané a navarené. To, že Valéria niekoľko mesiacov nebola doma a nechodila do školy im údajne nevadilo.

"Z môjho pohľadu tie kontroly neboli dostatočné a neboli urobené tak, ako žiada zákon. Domnievam sa, že situácia v tomto prípade dospela do danej situácie pre nekvalitnú prácu sociálnych pracovníčok," vyjadrila sa prokurátorka Iva Brucklerová. Podľa hovorcu pražskej radnice ale pracovníčky nepochybili. Sociálnym pracovníčkam by v prípade dokázania viny hrozil až dvojročný trest odňatia slobody.

Soňa Konvičková dostala vnúčatá do starostlivosti po smrti svojho syna. Žena si pri tom už v minulosti odpykávala trest za týranie vlastných detí. Aj tým ako jej mohol súd deti prideliť, sa bude zaoberať polícia.


Súvisiace články

Najčítanejšie správy