Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Národný park Poloniny brázdili neznámi jazdci v kuklách na skútroch. Turisti ich pritom odfotili
Zdielať na

Národný park Poloniny brázdili neznámi jazdci v kuklách na skútroch. Turisti ich pritom odfotili

POLONINY / Zamaskovali sa kuklami a snežnými skútrami brázdili hrebeň v Národnom parku Poloniny. Turisti týchto jazdcov odfotili. Prípad začala vyšetrovať polícia, keďže jazdili na miestach s piatym stupňom ochrany, kde je to zakázané. Neznámych jazdcov na skútroch zbadali turisti priamo na hrebeni v Poloninách, v chránenej oblasti.

Neznámych jazdcov na skútroch zbadali turisti priamo na hrebeni v Poloninách, v chránenej oblasti. Ide o rezerváciu, kde platí piaty stupeň ochrany prírody. "Máme nafotené aj nejaké fotografie, kde sme osobne pri turistike nafotili týchto ľudí," vyjadrila sa  Zuzana Burdová, turistická sprievodkyňa a ochranárka. Polícia v súvisloti s jazdou na skútroch prijala trestné oznámenie. Vypátrať páchateľov však nebude jednoduché. "Nakoľko majú kukly, okuliare a na tých skútroch sú odmontované poznávacie značky," poznamenala Burdová. 

"Vyšetrovateľ naďalej vykonáva procesné úkony a po dôkladnom vyhodnotení všetkých dôkazových materiálov bude v danej veci rozhodnuté," vyjadril sa policajný hovorca Igor Pavlik. Ochranári vyzývajú bežných turistov, ktorí by boli svedkami takejto nezákonnej činnosti, aby páchateľov nafotili, ak je to možné a kontaktovali políciu. 

Podľa ochranárov sa stáva, že jazdci na skútroch prichádzajú z Poľskej strany. A občas ani nevedia, že prešli na Slovensko. "Je vlastne hranica ako je Rjaba skala nášho národného parku a tu je Biescadsky park narodowy. Títo jazdci ohrozujú svojou rýchlou jazdou nielen prírodné prostredie ale môžu ohroziť aj bežných turistov, ktorí sa vyberú na turistiku alebo na lyže," pokračovala Burdová. Snežnými skútrami disponujú aj oddelenia hraničnej kontroly pozdĺž našej východnej hranice. Pre tie však platí výnimka. "Pri zabezpečovaní ochrany vonkajšej hranice s Ukrajinou sú policajti oprávnení vstupovať a vchádzať dopravnými prostriedkami na pozemky v blízkosti štátnej hranice," dodala hovorkyňa RHCP Sobrance Agnesa Kopernická. 

V národnom parku došlo k streľbe. Pozrite si reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy