Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zo svahu zmizlo 200 stromov. Miestni tvrdia, že za to môže nájomca štátnych pozemkov
Zdielať na

Zo svahu zmizlo 200 stromov. Miestni tvrdia, že za to môže nájomca štátnych pozemkov

MNÍŠEK NAD HNILCOM / Pôvodný výrub drevín sa na Spiši poriadne zvrtol. Po vyčíňaní pilčíkov pri Mníšku nad Hnilcom zostal iba holý svah. Obyvatelia dediny tvrdia, že za to môže nájomca štátnych pozemkov.

Kedysi tam bol les, potom sa doňho pustil súkromník a výsledkom je holý svah. "K výrubu stromov a krovín došlo na pozemku Slovenskej republiky, ktorý má v prenájme samostatne hospodáriaci roľník. Šlo tam o vyčistenie krovov a náletových drevín. Ale zrejme šlo to vo väčšom rozsahu," uviedol starosta obce Ľudovít Kujnisch. 

Svah je pod pastvinami muža z dediny. Ten tvrdí, že si najal miestnych osadníkov, aby ho prečistili. No nečakane sa to zvrtlo. "Ako výrub náletových drevín, to je do výšky meter 30, po obvode 40 centimetrov. Spočiatku to tak aj bolo a potom sa zvrtlo. Oni rúbali i hrubé dreviny, ktoré nemali," dodal nájomca pozemkov Branislav Štromf. 

Branislav ich vraj nechal bez dozoru približne mesiac. Ako nám tvrdil, táto doba im stačila na vyplienenie svahu a zničenie lesa. "Tak viete, oni aby to nebolo nápadne nevozili už vôbec na nákladných autách, ale vozili to na osobných autá, na prívesoch, vybrali zadné sedačky. Tak tajne to vozili," vraví Štromf. 

Na holorub sa zmenila plocha približne 300 x 60 metrov. Z tohto svahu malo zmiznúť viac ako 200 stromov. Rozsiahlosť tohto činu dokazuje aj prebiehajúce policajné vyšetrovanie. "Trestné stíhanie bolo začaté vykonaním obhliadky miesta činu, ktorá však vzhľadom svoju rozsiahlosť pokračuje naďalej," informuje policajná hovorkyňa Lenka Ivanová. 

Už pripravené metrovice, ktoré policajti našli na mieste činu, zaistili. A zároveň začali trestné stíhanie. "Spišskonovoveský vyšetrovateľ túto vec preveruje ako podozrenie z trestného činu porušovania ochrany stromov a krov," dodala Ivanová. Nájomca štátnej pôdy nám povedal, že figuruje v prípade ako svedok. Škoda ešte vyčíslená nebola.

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy