Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Po drsnom útoku štvorice detí spadla žena z mosta. Policajti ale obvinili len jedného
Zdielať na

Po drsnom útoku štvorice detí spadla žena z mosta. Policajti ale obvinili len jedného

RICHNAVA / Po drsnom napadnutí ženy v Richnave z decembra minulého roku sa začali ozývať hlasy verejnosti. Zaujímalo ich, čo bude s páchateľmi z miestnej osady. Zo štvorlístka útočníkov totiž policajti obvinili iba jedného.

Štvorica detí z osady napadla ženu vo večerných hodinách. Po drsnom útoku spadla žena z mosta. Po páde po nej ešte poskákali. V ťažkom stave skončila Richnavčanka v nemocnici. Dlhé týždne sa zo zranení postupne dostávala, ale dnes už je z nemocnice doma. Najstarší z páchateľov, Jaroslav (14) sedí za tento skutok vo väzbe. "Vec prevzal krajský policajný vyšetrovateľ, ktorý 14-ročného Jaroslava, hlavného aktéra, obvinil z obzvlášť závažného zločinu lúpeže," uviedla Lenka Ivanová, hovorkyňa KR PZ Košice. 

​Po vážnej bitke v Richnave sa verejnosť pýtala, čo sa dialo s mladistvými páchateľmi. No policajti sa vysporiadali aj s nimi. "U tých maloletých osôb sme na základe návrhu prokurátorovi netrestného úseku dali návrh, kde boli tieto osoby umiestnené do ústavov. Pár dní dozadu sme robili eskortu jednej z týchto osôb do iného zariadenia," informoval Radoslav Fedor, riaditeľ KR PZ Košice. 

Policajti zároveň pracujú na preverovaní trestnoprávnej zodpovednosti ich rodičov. Práve oni by mali spoluznášať zodpovednosť za činy ich detí. Pri páchaní trestnej činnosti maloletých ide o bežný postup policajtov. "Nie chlapca, ale pani mi je ľúto. On odmalička robil také k****iny, že sa to nedá ani vysvetliť," povedala matka jedného z páchateľov. "Ich povinnosťou je starať sa tak, aby nepáchali trestnú činnosť. Plnili si školskú dochádzku," dodal Radoslav Fedor.

Podľa košického krajského riaditeľa polície je otázka o znižovaní veku trestnej zodpovednosti na zákonodarcoch. Policajti sa však častokrát stretávajú pri umiestňovaní detských páchateľov do reedukačných ústavov s kapacitným problémom. "Tých ústavov je strašne málo alebo kapacita obmedzená. A stretávame sa s tým, že aj by bola ochota, ale nie je miesto. Takže to už je otázka na iné orgány štátnej správy," dodal riaditeľ KR PZ Košice. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy