Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Neustále týranie dohnalo Dávida k zabitiu otca. Do väzenia pre zásah prezidentky zatiaľ nenastúpil
Zdielať na

Neustále týranie dohnalo Dávida k zabitiu otca. Do väzenia pre zásah prezidentky zatiaľ nenastúpil

GALANTA / BRATISLAVA / V roku 2017 zabil svojho otca, ktorý Dávida a aj jeho mamu neustále fyzicky i psychicky týral. V tom čase mal 17 rokov. K činu sa priznal na polícii sám. Súd Dávida Baka pred Vianocami odsúdil na dva roky väzenia. Zatiaľ však doň nenastúpil, a to po zásahu prezidentky Zuzany Čaputovej.

Ako to býva, za obrázkom na fotke sú fakty, ktoré vedia len niektorí. Dávid do 17 rokov musel znášať vyčíňanie svojho otca. Často videl ako otec bil jeho mamu. "Dúfal som do poslednej chvíle, že mi bude tým otcom a zároveň aj vzorom," uviedol Dávid Bako. 

Večer 6. septembra 2017 to celé skončilo. Dávid svojho otca zabil. Najprv použil kladivo, potom nôž. "Myseľ odišla a pracovali len ruky," opísal udalosti Dávid. 

Prípad chlapca z Galanty vzbudzuje rozporuplné pocity. Spáchal zločin, mal by byť teda potrestaný. Vynára sa tu však veľké ALE. "Je iné dopustiť sa chladnokrvnej vraždy a iné v tom naozaj vystupňovanom afekte po dlhých rokoch týrania," poznamenal Dávidov obhajca Daniel Lipšic. "Vyčítam si to dodnes, lebo nielen, že som zobral ľudský život, ale chcel som byť iný. A teraz ma ľudia uvidia takého istého," povedal smutne Dávid. "Dva roky sú spodná hranica trestnej sadzby pri vražde, pri mladistvom. Ale myslím si, že výnimočné okolnosti toho prípadu by mohli byť zohľadnené v konaní o milosť," dodal Daniel Lipšic. 

Mnohí ľudia Dávidovi Bakovi vyjadrili podporu a dokonca do prezidentskej kancelárie poslali žiadosť o milosť pre neho. Zuzana Čaputová má niekoľko možností. Môže Davidovi trest zmierniť, môže mu ho odpustiť alebo môže žiadosti o milosť nevyhovieť.

Príbeh Dávida zasiahol mnohých. Aj Vila Rozborila, ktorý sa s chlapcom rozprával. "Mám pocit, že v prípade Dávida najskôr prišiel trest v podobe ťažkého detstva s tyranom a zločin bol až potom. Úprimne, vzhľadom na to, ako tie veci prebiehali, ja by som Dávidovi doprial, aby mu bol trest premenený na podmienku," tvrdí moderátor Vilo Rozboril. 

Ak by prezidentka tak neurobila a nevyhovela by ani žiadosti o milosť, musel by nastúpiť do výkonu trestu na dva roky. "Nepôjdeš do väzenia, musíme veriť," dodáva nádej svojmu synovi mama. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy