Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Počty nezvestných sa u nás rátajú v tisíckach. Čo sa stane v prípade, ak bola hľadaná osoba vyhlásená za mŕtvu?
Zdielať na

Počty nezvestných sa u nás rátajú v tisíckach. Čo sa stane v prípade, ak bola hľadaná osoba vyhlásená za mŕtvu?

BRATISLAVA / Počty nezvestných sa na Slovensku rátajú v tisíckach. Ak sa ale dlhodobo a neúspešne hľadá váš príbuzný, môžete podať návrh, v ktorom bude vyhlásený za mŕtveho.

Pri pátraní po nezvestných sú kľúčové predovšetkým prvé dni pátrania. Ak polícia nájde osobu, ktorá je staršia ako 18 rokov, najskôr sa u nej musí informovať, či súhlasí s oznámením miesta svojho pobytu tomu, kto oznámil jeho nezvestnosť. Pokiaľ nájdená osoba ale povolenie neudelí, policajti sú povinní jej rozhodnutie rešpektovať a oznamovateľa iba upovedomia o tom, že nezvestnú osobu vypátrali a že je živá a zdravá.


"V minulom roku sme pátrali po 4160 nezvestných osobách. Z tohto počtu sme vypátrali takmer 4000, čo predstavuje viac ako 95 % úspešnosť," povedal hovorkyňa PPZ SR Denisa Bárdyová. Pri neúspešnom pátraní po nezvestnom sa ale pátranie automaticky odvolá, a to po uplynutí 20 rokov od jeho vyhlásenia.


Pokiaľ polícia po nezvestnom pátra, avšak bez akejkoľvek stopy, je na zvážení blízkych, či niektorý z nich podá návrh na vyhlásenie za mŕtveho. Tento krok je ale na mieste až vtedy, ak je nepochybné, že nezvestná osoba už nežije.

Príkladom je prípad trnavského podnikateľa Ladislava Matoviča, ktorého uniesli z jeho reštaurácie pred 15 rokmi muži zamaskovaní za policajných kukláčov. Odvtedy bol nezvestný až do doby, kedy okresný súd určil deň jeho smrti na 12. augusta 2005. Návrh na vyhlásenie za mŕtveho dal pred niekoľkými rokmi jeho syn. "Konanie o vyhlásení za mŕtveho je oprávnený iniciovať ako hovorí zákon ten, kto má na tejto veci právny záujem. Môže to byť manžel, manželka, deti alebo iní príbuzní. Zákon nám zároveň takisto hovorí, že môže súd konať aj bez návrhu," vyjadril sa advokaát Peter Erdös.


Vyhlásiť nezvestného za mŕtveho je oprávnený iba súd, ktorý by sa mal najskôr pokúsiť nájsť nezvestného lustráciami v rôznych registroch, napríklad v registri obyvateľstva. Mal by tiež preveriť, či sa osoba nenachádza vo väzbe, alebo si už priamo neodpykáva trest za mrežami. Ak sú splnené podmienky na vyhlásenie nezvestnej osoby za mŕtvu, súd ustanoví opatrovníka, ktorý bude chrániť jeho záujmy. Ďalej je povinný ho vyzvať, aby sa v lehote jedného roka prihlásil.


V prípade ak osoba, ktorá bola vyhlásená za mŕtvu, po sebe zanechá majetok, stane sa imanie predmetom dedičského konania. Ak by sa však daná osoba predsa len po rokoch objavila na verejnosti živá, tak v tom prípade súd podľa zákona rozsudok, ktorý vyhlásil túto fyzickú osobu za mŕtvu, zruší.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy