Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Smrť poslanca Rakovského opäť na súde. Svedkovia nevylúčili, že obžalovaný mal mať prístup do skladov s výbušninami
Zdielať na

Smrť poslanca Rakovského opäť na súde. Svedkovia nevylúčili, že obžalovaný mal mať prístup do skladov s výbušninami

PEZINOK / Prípad explózie auta s mestským poslancom v Žiari nad Hronom bol v pondelok opäť na súde. Pokračovalo hlavné pojednávanie s obžalovaným. Podľa svedeckých výpovedí nie je vylúčené, že mal prístup do skladov s výbušninami. Hrozí mu 25-ročné väzenie alebo doživotie.

Ozbrojení kukláči priviedli do pojednávacej miestnosti Petra z Veľkého Krtíša. Podľa obžaloby mal do vozidla 29-ročného Mareka Rakovského pripevniť výbušný systém. 2. júla 2013 Marek nastúpil do auta, ktoré po asi 500 metroch explodovalo na jednej z ulíc v centre Žiaru nad Hronom. Pred senátom Špecializovaného trestného súdu v pondelok vypovedali traja svedkovia. Podľa obhajoby ale obžalovaného zo spáchania skutku neusvedčujú.

"Z ich výpovede vo vzťahu k môjmu klientovi nevyplynuli žiadne skutočnosti, ktoré by ho usvedčovali," vyjadril sa obhajca obžalovaného Tomáš Rosina. Dnešní svedkovia vypovedali o tom, čo sa dialo na mieste krátko pred a po explózii. Jeden zo svedkov bol bývalý kolega a kamarát nebohého muža. Bývali v spoločnom vchode. Videl ho nastupovať do auta. Krátko na to už začul iba silný výbuch.


"Videl som, ako som odbočoval do tej ulice, že tam horí auto, ktoré už bolo v takom stave, že som to nevedel identifikovať," povedal svedok explózie. Ďalší svedok bol v čase explózie o pár ulíc ďalej. V priebehu pár minút bol na mieste nešťastia. Vodiča videl na vlastné oči, no pomôcť mu neodkázal. Zo zdemolovaného auta sa ešte dymilo.

Až testy DNA o pár dní neskôr potvrdili, že v aute bol skutočne Marek Rakovský - advokát, mestský poslanec a predseda urbárskeho spoločenstva. Posun vo vyšetrovaní tohto prípadu nastal po piatich rokoch. V roku 2018 pri akcii tornádo zadržalo špeciálne "lynx komando" muža z Veľkého Krtíša, ktorý dnes sedí na lavici obžalovaných.

Obžalovaný Peter pracoval ako skladový robotník v muničnom sklade vo vojenskom útvare Lešť. Neskôr v čase, kedy bol zavraždený Marek Rakovský, už pracoval ako hasič záchranár taktiež vo vojenskom útvare. Podľa bývalého správcu skladu, ktorého výpoveď v pondelok prečítal prokurátor, boli v týchto priestoroch ako trhaviny, tak aj iniciátori týchto trhavín.

Obžalovaný ale poprel, žeby mal prístup do skladu. "V tom období ja som už pracoval ako hasič, záchranár. V tom období som nemal možnosť prísť do styku s muníciou," uviedol obžalovaný. Sudca pojednávanie odročil, nabudúce majú vypovedať aj dvaja utajovaní svedkovia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy