Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Slovákov odsúdil český súd na takmer 30 rokov. Sudca označil ich konanie za masaker
Zdielať na

Slovákov odsúdil český súd na takmer 30 rokov. Sudca označil ich konanie za masaker

PRAHA / Slováci Michaela Krajčová a Ján Moncol si odpykávajú výnimočný trest 27 a 28 rokov. Vo väzení sú za dvojnásobnú lúpežnú vraždu v susednom Česku. Verdikt potvrdil odvolací pražský vrchný súd, ktorý zamietol ich odvolanie. Sudca označil konanie Slovákov pre 400-tisíc korún za masaker.

Na Vrchnom súde v Prahe Slováci nemali šancu uspieť so svojim odvolaním proti výnimočnému trestu. "Bol som o tom presvedčený nielen ja, ale aj zvyšní členovia senátu a podľa nášho názoru bol ten rozsudok veľmi kvalitný a vzal do úvahy všetky okolnosti a rozhodol úplne správne," uviedol člen senátu. 

Manželský pár vychovával Krajčovú, ako svoju dcéru, tá vedela o ich úsporách. Svoju vďaku ukázala tým, že muža zabili 25 ranami nožom. Žene preťali tepnu, nemali šancu prežiť. Z jej mobilného domu ukradli 400-tisíc korún a cez Slovensko odišli do Rumunsko, kde ich chytila polícia. "Boli usmrtení veľmi brutálnym spôsobom, išlo skôr o masaker, ako o jednoduché zabitie," povedal sudca Jiří Lněnička. 

Moncol sa čiastočne priznal, Krajčová vinu odmietla. "Mňa mrzí, čo sa tam stalo. Nemal som tam ísť. Ospravedlnil som sa 100-krát aj na polícii," vyjadril sa Ján Moncol. 

Dve mŕtvoly, lúpežný motív a mimoriadne trýznivé prevedenie, to sú tri znaky pre udelenie výnimočného trestu, pričom stačia aj len dva. Pozostalým zaplatia 4,5 milióna korún. 

Dvojica vrahov sa zaradila medzi najprísnejšie potrestaných Slovákov v Česku. Tí si teraz budú môcť zažiadať o výkon trestu na Slovensku, proti výške trestu sa ale odvolať nemôžu. 

Polícia na Slovensku riešila vodiča, ktorý mal vraj výnimočného psa:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy