Jasno
13°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Pozor na erotickú komunikáciu cez internet. Môžete prísť až o 30-tisíc eur
Zdielať na

Pozor na erotickú komunikáciu cez internet. Môžete prísť až o 30-tisíc eur

NITRA / Eroticky ladená komunikácia cez sociálne siete vás môže pripraviť o všetky úspory. Páchatelia vylákajú od obetí intímne fotografie a potom ich vydierajú. Len v Nitrianskom kraji prišli minulý rok oklamaní o tisíce eur.

Jednou z najčastejších verzií je, že cez chat s vami skontaktuje osoba, ktorá po čase ponúkne erotický video hovor. Stačí, že podvodníkom človek odhalí intímne partie, pričom si všetko nahrávajú. "Následne kontaktuje poškodeného s tým, že ho zverejní priateľom, rodine, alebo záznam zverejnení na internete," uviedla policajná hovorkyňa Renáta Čuháková. 

V druhom prípade na sociálnych sietiach ponúknu inzerát alebo sa podvodníci náhodne nakontaktujú. Komunikáciu potom ladia eroticky. Obete následne zámerne vyprovokujú k posielaniu intímnych fotografií na mobilné číslo. Po ich odoslaní, príde šokujúci telefonát. "Osoba sa predstaví spravidla ako rodič, tvrdí, že poškodený zaslal fotografie na mobil jeho dieťaťa, pričom bude v danej veci na polícií podané trestné oznámenie," pokračovala Čuháková. 

Podvodníci, sa vyhrážajú, aj tým že fotografie odovzdajú polícii, ale aj zverejnia v médiách. Riešením je zaplatiť za mlčanlivosť, suma sa zvyčajne pohybuje od 3-30 tisíc eur. "Boli však zaznamenané prípady, kedy sa vydávali za príslušníkov Interpolu, a poškodených stavali do role pedofilov, ktorí sa údajne obnažovali pred malými deťmi," upozornila policajná hovorkyňa. 

Obeťami vydierania sa stali už podľa polície ľudia rôzneho veku či spoločenského postavenia. "Obyčajní zamestnanci, podnikatelia, kňazi, politici, známe osobnosti," uviedla ďalej policajná hovorkyňa. 

Ľudia, ktorí sa dajú oklamať, potom peniaze zašlú na účty, ktoré sú dajú len ťažko vypátrať. Napríklad v minulom roku len v Nitrianskom kraji policajti zaznamenali 15 prípadov vydieraní cez internet. Poškodení zaplatili celkovo vydieračom až 44 550 eur. Počet prípadov však môže byt vyšší, nie každý z oklamaných to oznámi na polícii. Aj pri internetovej komunikácii preto treba byť opatrní.

Internet ponúka rôzne nástrahy. Pozrite si reportáž s názvom " Temná stránka internetu.": 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy